Alapítványi fenntartású lesz a Fudan Egyetem is

Ingyen a vagyonkezelő alapítványé lesz a magyar adófizetők pénzéből, hitelből épülő Fudan-kampusz – ez is kiderül a kormány és a kínai egyetem közötti stratégiai megállapodásból.

2021. április 28., 13:45

Szerző:

„Döbbenetes dolgokat” talált Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a tervezett kínai Fudan Egyetemről a magyar kormány és a kínai Fudan Egyetem között kedden megkötött stratégiai megállapodásban, melynek szövegét – kizárólag angol nyelven – a kormány honlapján tették közzé.

Szél átnézte a Palkovics László miniszter, kormánybiztos és Hszü Ning-seng, a Fudan Egyetem elnöke által aláírt hétoldalas dokumentumot, és megállapításait a Facebookon tette közzé, azzal a kommentárral, hogy szerinte

„Az egész úgynevezett egyetem projekt egyoldalúan Kínának jó, a Kínai Kommunista Párt érdeke, a kínai gazdaság érdeke. Nettó hazaárulás, amit a Fidesz tesz: kiárusítja Magyarországot a Kínai Kommunista Pártnak.”

A megállapodásból ugyanis kiderül, hogy egy vagyonkezelő alapítványt hoznak majd létre a Fudan Hungary Egyetem fenntartására. A 26 hektáros terület, a campus, a kapcsolódó épületek, infrastruktúra, könyvtár, szállások, mind-mind ennek a közpénznyelő alapítványnak a tulajdonába fog kerülni, méghozzá ingyen. Szél szerinte „tehát mi fizethetjük az 550 milliárdos beruházást, de az, ami épül belőle, magántulajdonba kerül”.

A megállapodásban a kormány azt is vállalja, hogy a campus közelében épít egy modern sportlétesítményt és egy 5 ezer fős konferenciaközpontot, amit majd ingyen használhat a Fudan Hungary Egyetem.

Ez a keretmegállapodás a finanszírozási kérdésekről még nem szól konkrétan, de annyi kiderül belőle, hogy külön-külön megállapodások lesznek majd a részletekről, többek között a campus működési költségeinek finanszírozásáról. Ugyanakkor az már ebben a dokumentumban benne van, hogy az egyetem működésének fedezetére pénzt fognak gyűjteni kormányoktól, cégektől, szervezetektől, magánszemélyektől. Vagyis Szél szerint „a megállapodás egyetlen szóval se mondja ki, hogy az egyetem működését a kínai fél finanszírozná, sőt: arra utal, hogy a magyar adófizetőknek is részt kell majd vállalniuk az egyetem fenntartásának költségeiből”.

Az, hogy a Fudan Egyetem is alapítványi fenntartásba kerül, azért érdekes, mert éppen a Fudan-együttműködés aláírásának napján– a kétharmados többséget a kormánypártiaknak két exjobbikos képviselő és a német nemzetiségi szószóló támogatásával biztosítva – döntött az Országgyűlés arról, hogy létrehoznak tizenhat, javarészt felsőoktatási alapítványt, és ezeknek több ezer milliárdos állami vagyont adnak át.

(Kiemelt kép: AFP | Hector Retamal)