Adott mennyiségben, otthon - legalizálna a Fidesz

Adott mennyiségig nem lesz illegális az otthoni pálinkafőzés a Fidesz tervei szerint. Orbán Viktor erről az egyik bulvárlap munkatársának beszélt, aki elkísérte a pártelnököt vidéki kampánykörútjára. Az információt Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke is megerősítette az MNO-nak. Közben a hazai borászok egy csoportja közleményt adott ki, melyben azt írták: Közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket. "Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad" - írták.

2010. február 12., 07:56

Dunaújvárosban és Tatabányán járt szerdán Orbán Viktor. A Fidesz elnökét rövid kampánykörútjára elkísérte a Blikk munkatársa is, aki Orbán Viktor kisbuszában utazva tett fel kérdéseket a pártelnöknek. Itt hangzott el az is, hogy a Fidesz, ha hatalomra jut, adott mennyiségig legalizálná az otthoni pálinkafőzést, ami a jelenlegi szabályozás szerint tiltott tevékenység. A sajtóban megjelent információkat Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke is megerősítette az MNO-nak. Havasi részleteket nem tudott még mondani a szabályozás megváltoztatásáról, de magánemberként örült a hírnek, hiszen neki is problémát okoz az, hogy az összegyűjtött cefrét messzire el kell fuvaroznia, hogy abból legálisan pálinkát főzzenek egy főzdében.

A tiltás ellenére egyes vélemények szerint a Magyarországon előállított pálinkák 30 százaléka készül illegálisan, többek között azért is, mert a hivatalos főzdékben – ha kis mennyiségben készül – jelenleg mintegy 1100 forintjába kerül a főzetőnek egy liter házi pálinka. (Az itóka „szabadpiaci ára” 2000 és 2500 forint között mozog a minőségtől függően.) A vám- és pénzügyőrség akciócsoportjai szinte hetente csapnak le zugfőzdékre, különösen Bács-Kiskun megyében – nyilatkozta az

MNO-nakSipos Jenő, a VPOP szóvivője. Az itt készülő pálinkák éppen az összetákolt berendezések miatt nem is érik el általában a kívánt minőséget, de a folyamat során is történhetnek súlyos balesetek, a levegőbe repülhet könnyen az egész berendezés és vele együtt az a helyiség is, ahol a pálinkát főzik.

Nem mellékes, hogy több szomszédos országban sem támasztanak akadályokat az otthoni pálinkafőzéssel szemben. Romániában, Erdélyben például komplett kis főzőberendezéseket árulnak a fémmegmunkálással tradicionálisan foglalkozó cigányok. Ezekből sok került már Magyarországra is. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője még Horvátországot is megemlítette az MNO-nak, ahol nem gördítenek akadályokat a saját fogyasztásra szánt pálinkák otthoni előállítása elé.

Unokáink már nem ihatnak magyar bort?

A magyar szőlő- és bortermelők egy csoportja 12 javaslattal támogatja Magyarország jelenlegi és jövőbeli kormányát a nemzet szőlészetének és borászatának sikeressé tételében - közölte az

InfoRádió.

Két évtized alatt a magyar borban rejlő lehetőségeknek csupán töredékét fedeztük fel, de már közel állunk ahhoz, hogy az ágazatra nehezedő bürokrácia felőrölje jelenünket és felszámolja jövőnket - fogalmazzák meg az aláírók. Fájdalmasan növekszik az esélye, hogy a bortermelés közösségépítő szerepe megszűnik, sőt unokáink számára borkultúránk maga is csak történelmi emlék marad.

A magyar bor sikerének akadályait magunk építettük, így magunknak is kell lebontanunk. Ezért kérjük minden jó szándékú szakmán belüli és szakmán kívüli ember támogatását az alábbiakhoz.

1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése.

2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése.

3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása.

4. A kutatás és az oktatás megújítása.

5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.

6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása.

7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése.

8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása.

9. Országos bormarketing kialakítása az árubor-termelők felügyeletével.

10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete.

11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése.

12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása.

Aláírók:

Bacsó András, Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Bock József, Bodó József, Bodó Judit, Bolyki János, Bott Frigyes, Bussay László, Demeter Zoltán, Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, Gere Attila, Heimann Zoltán, Homonna Attila, Horváth "Ráspi" József, Jásdi István, Kaló Imre, Karner Gábor, Laposa Bence, Laposa József, Légli Ottó, Lőrincz György, Matolcsy Sára, Molnár Péter, Pók Tamás, Szentesi József, Takács Lajos, Tiffán Zsolt, Vesztergombi Csaba, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter.