Hónapok óta nem gyárthatnak adókártyákat

2020. január 30., 13:00

Szerző:

Tavaly december közepe óta nem készülnek adókártyák, mert a nyomda bizonytalan ideig felfüggesztette az adóigazolványok gyártását - tudta meg az Index egy olvasótól, akit a NAV erről levélben tájékoztatott. A portál megkereste a NAV-ot, és azt a választ kapták, hogy

„az adóigazolványok gyártását biztosító szerződések előkészítése és a szükséges engedélyezési eljárás időtartama esetenként elhúzódhat, mely eredményezheti a kártyák előállításának átmeneti késedelmét.”

Az Index azt is szerette volna megtudni, hogy mióta szünetel az igazolványok kiállítása, valamint, hogy más igazolványok gyártását is felfüggesztették-e, de ezekre nem kaptak egyértelmű válaszokat. A NAV ugyanakkor jelezte, hogy ilyen esetekben

az adóigazolványt helyettesítő, szárazbélyegzővel hitelesített igazolást állít ki. Ezek köziratok, így az egyes eljárásokban - mint például a hitelfelvétel - mindaddig hatósági bizonyítványként, illetve hatósági igazolványként helyettesítik az új adókártyát, amíg az meg nem érkezik.

A 24.hu tavaly nyáron arról írt, hogy ilyen okmányok már fél éve nem készülnek, de a NAV-tól azt a választ kapták, hogy az adóigazolványok gyártása folyamatos.