Adóhatóság vizsgálja a belvárosi polgármester vagyonosodását

Közel 30 hektárnyi földet vett a Bakonyban.

2021. szeptember 27., 14:24

Szerző:

A belvárosi polgármester bakonybéli vagyongyarapodása miatt indult eljárás aktáit a rendőrség továbbította az adóhatósághoz – derült ki a 24.hu birtokába jutott határozatból.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálhatja Szentgyörgyvölgyi Péter bakonyi vagyongyarapodását, miután a Budapesti Rendőr-főkapitányság továbbította az ügy iratait – értesült a 24.hu. A Momentum politikusai azután fordultak rendőrséghez, hogy kiderült, a belvárosi polgármester az elmúlt években úgy vásárolt közel 30 hektárnyi bakonyi földet, hogy a vagyonszerzés anyagi fedezete nem visszakövethető az általa leadott vagyonnyilatkozati dokumentum alapján.

A határozat szerint az esetleges valótlan tartalmú vagyonnyilatkozat benyújtása hamis magánokirat felhasználásának minősül, amely a „költségvetési csalással valóságos halmazatot alkot”. A rendőrség szerint a „tévedésbe ejtéssel, tévedésben tartással, valótlan tartalmú nyilatkozat tételével, vagy a valós tény elhallgatásával elkövetett költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt” indított vizsgálatra a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak van hatásköre. A költségvetési csalást és az azzal összefüggésben elkövetett hamis magánokirat felhasználás bűncselekmény kapcsán a nyomozást kizárólagosan a NAV végzi.

Szeptember 22-én a belvárosi testület Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottsága zárt ülést tartott, ahol a polgármester vagyonnyilatkozata volt a téma, bár – úgy tudjuk – érdemi előrelépés ott nem történt. Az V. kerületi önkormányzat arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter megjelent-e az ülésen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Rogán Antal (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere (b) és Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje átadják a Batthyány-örökmécses felújított környezetét 2014. október 5-én, az aradi vértanúk emléknapja előtti napon. MTI Fotó: Illyés Tibor)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.