Addig nem szavazhattak egy parlamenti bizottsági ülésen, amíg nem volt meg a fideszes képviselők többsége

Szél Bernadett arról írt, az eset után az ellenzék felállt és kivonult a teremből.

2021. április 26., 17:32

Szerző:

Nem volt meg a Fidesz-KDNP többsége a parlament Európai ügyek bizottságának hétfői ülésén, a kormánypárti bizottsági elnök viszont addig nem engedte szavazni a jelenlévő képviselőket, amíg meg nem érkeztek a késő fideszesek.

A hét fideszes és KDNP-s tag közül csak kettő volt ott az ülés elején, a négy ellenzéki képviselő viszont mind megjelent – írta a 444.

A kialakult helyzetben veszélybe került a napirend elfogadása, azaz a teljes ülés megtartása. Szél Bernadett bizottsági tag (független) és Cseh Katalin EP-képviselő (Momentum) előre jelezték, hogy szeretnék napirendre venni és megtárgyalni Magyarország EU-ban képviselt Kína-politikáját, különös tekintettel egy Kínát elítélő brüsszeli nyilatkozat megvétózása, a Belgrád-Budapest vasút, illetve a Fudan egyetemre felvett kínai hitel összefüggésében. Azt akarták megvitatni, hogy a magyar-kínai üzletek hogyan hatnak az EU diplomáciájára, a tagállamok biztonságára és az EU értékeinek képviseletére – írta a portál.

Ahhoz, hogy az ellenzéki kezdeményezés napirendre kerüljön, kétharmados többség kellett volna a bizottságban, ami biztosan nem lett volna meg, mert a két megjelent fideszes – Hörcsik Richárd elnök és Riz Gábor – egy-egy társukat is helyettesítették, azaz ketten négyet tudtak volna szavazni. Ez állt volna szemben a négy, teljes létszámban megjelent ellenzéki oldal szavazatával (Bana Tibor – független, Balczó Zoltán – Jobbik, Oláh Lajos – DK és Szél Bernadett – független). A négy-négy egymással szemben álló szavazat arra viszont már elég lett volna, hogy ha a Kína-témát nem engedik napirendre venni, akkor az ülés teljes napirendje se kapjon támogatást. Ez meghiúsította volna a teljes ülést. 

A 444 szerint, mikor Hörcsik Richárd fideszes bizottsági elnök szembesült azzal, hogy nincs meg a kormánypárti többség, közölte: addig nem lesz szavazás, amíg meg nem érkeznek a további fideszesek. Azt mondta, hogy Tessely Zoltán fideszes képviselő már közel van, csak „technikai okok miatt” még nem tudott leparkolni – írta a portál, hozzátéve: amíg Tessely képviselő parkolt, addig előkerítették Juhász Hajnalka képviselőt is. 

Szél Bernadett a Facebook oldalán arról írt, az eset után az ellenzék felállt és kivonult a teremből.

(Kiemelt képünk illusztráció: Merész Márton)

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.