Adatvédelmi biztos: a munkáltató nem ellenőrizheti, hogy dolgozói regisztráltak-e az oltásra

Azt a tényt viszont megismerheti, hogy valaki védett-e vagy sem, ugyanis ez nem minősül egészségügyi adatnak - mondta a 168.hu-nak Péterfalvi Attila.

2021. március 26., 15:47

Szerző:

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette: elindítják azt az internetes felületet, ahol mindenki ellenőrizheti, sikeresen rergisztrált-e az oltásra.

A weboldal indulása azonban nem volt zökkenőmentes, a felület ugyanis órákig nem volt elérhető, majd ha mégis sikerült megnyitni, a rendszer sokaknak meglepő információt nyújtott. (A pénteki tájékoztatás szerint kibertámadás is érte az oldalt.) Megesett például, hogy a TAJ-szám és a születési dátum megadása után azt jelezte a rendszer, hogy az érintett regisztrációját sikeresen feldolgozták, majd újbóli próbálkozás után már azt, hogy nem volt sikeres a jelentkezés. Ugyanez fordítva is megtörtént.

Előfordult az is, hogy olyanok kapták azt az üzenetet, hogy sikertelen volt a regisztrációjuk, akik oltásra való jelentkezésük óta folyamatosan kapják a kormányzati tájékoztató e-maileket. Sőt, volt, aki a nemleges válasz hatására ismét regisztrálni próbált, ám ekkor azt a jelzést kapta, hogy azokkal az adatokkal már történt egy sikeres regisztráció. 

Az oldal által közölt ellentétes információkkal kapcsolatban Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a 168.hu-nak elmondta, nincs információja az oldal ilyesféle hibáiról. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy elindult az oldal, ugyanis az érintetti jogokhoz hozzá tartozik, hogy a jelentkezők visszajelzést kapjanak a regisztráció sikerességéről.

Péterfalvi szerint azért volt fontos, hogy a regisztrálók maguk kérdezhessék le a regisztráció sikerességét, mert ha mindenkinek egyesével kellene válaszolni, az jelentős leterheltséget jelentene, "miközben most a járvány elleni védekezés a legfontosabb". Megjegyezte: még az oldal elindulása előtt konzultáltak a hatóságokkal az adatvédelmi szempontokat figyelembe véve, és mindent rendben találtak.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kakbinetiroda vezetője korábban arról beszélt, hogy aki nem regisztrál a vakcinainfó oldalán, arról nem fogják tudni, hogy szeretné-e megkapni a koronavírus elleni védőoltást, így hátrébb kerül a sorban. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy a sor végére kerül-e az, aki leadta a regisztrációját, de a jelentkezését mégsem dolgozták fel. Igazoló levél hiányában egyáltalán hogyan igazolható, hogy korábban megtörtént a regisztráció? Az ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel felkerestük az operatív törzs sajtóosztályát és a vakcinainfót is, azonban cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Furcsaságok a tanárok regisztrációjánál is

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön a Hír TV vendége volt, azt követően, hogy a kormányinfón Gulyás Gergely kancellárminiszter bejelentette: az oltási rendben előre veszik a pedagógusokat. Az államtitkár a műsorban kijelentette: a 180 ezer pedagógus 55 százaléka jelentkezett eddig az oltásra, ezért hétfő éjfélig arra kér minden tanárt és óvónőt, hogy regisztráljon. A műsorban kifejtette: az adat úgy jött ki, hogy összevetették a regisztráltak TAJ-számát a pedagógusi nyilvántartással. Azzal kapcsolatban, hogy ez mennyire volt jogszerű, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos csupán annyit válaszolt, a témában inkább a köznevelési államtitkárt keressük fel. Ez meg is történt, azonban cikkünk megjelenéséig szintén nem érkezett válasz. 

A kormány korábban többször is kijelentette, az oltást nem teszik kötelezővé, és hátrány sem érheti a munkahelyén azokat, akik nem regisztrálnak és nem oltatják be magukat. A vakcinára történő jelentkezést ellenőrző rendszerben azonban a munkáltató könnyedén ellenőrizni tudja, ki az aki regisztrált, és ki az aki nem.

Péterfalvi Attila szerint ezt a gyakorlatban valóban megteheti a munkáltató, azonban jogellenes adatkezelést követ el, ami által büntethetővé válik. Kiemelte, csak az jogosult lekérdezni az adatokat, aki regisztrált, vagy az, akinek felhatalmazást adott a regisztráló - mivel minden naplózva van, vissza lehet keresni a lekérdezéseket.

Péterfalvi hangsúlyozta: a munkáltató ugyanakkor megismerheti azt a tényt, hogy valaki védett-e vagy nem, ugyanis ez nem minősül egészségügyi adatnak. Ezzel kapcsolatban az adatvédelmi hatóság hamarosan egy közleményt is ki fog adni.

(Kiemelt kép: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Sándor-palotában 2020. október 28-án. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

 

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.