Már nem aggódik Péterfalvi Attila a titkosszolgálati törvény miatt, de még így is rengeteg a kérdőjel

2020. május 20., 06:00

Szerző: Árpási Bence

A keddi parlamenti törvénygyárban elfogadtak egy olyan fideszes törvényjavaslatot, amely

szinte korlátlan mennyiségben kínálja fel személyes adatainkat a titkosszolgálatoknak.

A szavazás előtt ennek tartalmát a Népszava ismertette. Ennek értelmében a jövőben a szakszolgálatok gyakorlatilag mindent megtudhatnak egy adott állampolgárról, láthatják például egészségügyi papírjait, esetleges NAV-büntetését, de rálátnak a kormányhivatalok szerverein tárolt szabálysértési adatokra is.

A törvényjavaslat szerint a Terrorelhárító Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) megállapodást köt a Legfőbb Ügyészséggel a titkos információgyűjtések során az ügyészségnek átadható adatokról, de

ezek körét sem határozza meg a jogszabály pontosabban,

így csak a két szervezeten múlik, hogy a TIBEK-től milyen adat kerül a Polt Péter vezette szervezet birtokába.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Emellett rálátnának a szervereken folyó adatokra is, de csak annak forgalmát figyelhetnék meg, annak tartalmát nem. Ám ezek különféle szoftverek segítségével adott esetben könnyen összekapcsolhatók.

Semjén Zsolt tervezete a rendőrségi törvényt is módosítja, az új szabályozás szerint

a szándékos bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt kihallgatott személyek és kapcsolataik adatait („kriminalisztikai szempontból fontos jellemzőit”) legalább huszonöt évig tárolnia kell a rendőrségnek.

Noha a Népszava korábban arról ír, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának (NAIH) elnökének komoly kifogásai vannak az új törvénnyel kapcsolatban, ez már nincs így, ugyanis

a hatóság észrevételeit a jogalkotó beépítette a törvénybe

– tudtuk meg a NAIH elnökétől. Péterfalvi Attila a 168 Órának elmondta, ugyan nem az eredeti normaszövegbe, hanem csak annak indokolásába kerültek bele. Ez mégsem baj, hiszen az Alaptörvény szerint az ezzel együtt kell értelmezni a jogszabályokat, mert csak így lesznek alkotmányosak.

Az emberi jogok világnapja alkalmából rendeztek konferenciát Péterfalvi Attila
Fotó: Balogh Zoltán

„Az adatvédelmi hatóság - szerintem egyébként egyedülálló módon a világon - a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat teljes adatkezelési megoldásait ellenőrizte.

Tehát egy auditot végzett a Szakszolgálat titkos információgyűjtés tevékenysége kapcsán. Nyilván ez egyébként az a terület, amely legérzékenyebben érinti a magánszférát és ott az adatvédelmi hatóság azt állapította meg, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően végzi a tevékenységét és azt is megállapítottuk hogy a Szakszolgálat rendelkezik azokkal az eszközökkel, azokkal a belső normákkal, amelyek a belső adatkezelés garanciáit jelentik – fogalmazott Péterfalvi Attila.

  • Az adatok lehető legrövidebb időn belüli törlése
  • az eredeti célra való felhasználása
  • a tartalom felismerhetetlensége.

Ezeket a kifogásokat tette meg Péterfalvi Attila, amelyeket végül meghallgatott a jogalkotó. „Nyilvánvaló, hogy miután ezek a hatóság észrevételei voltak, ezért

a hatóság az ellenőrzései során ezeket a szempontokat kiemeltem fogja figyelni.”

– tette hozzá a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attilánál borúsabban látja a helyzetet a nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja. Molnár Zsolt a 168 Órának elmondta, érthető a jogalkotó szándéka, miszerint a kormány felismerte akad tennivaló a kibervédelem területén, de

„szokásos fideszes megoldás született, átestek a ló túloldalára.”

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s tagja.
Fotó: Facebook/MSZP

Kifogásolta, hogy a fékek és ellensúlyok nincsenek beépítve a törvénybe, a garanciális elemek hiánya és a tízéves kormányzás okozta bizalomhiány miatt nem tudta az MSZP támogatni a törvényjavaslatot. Szerinte ebben az tekintetben az ellenőrzés még a nemzetbiztonsági bizottság ülésén sem valósulhat meg.

„Összességében kell nézni ezt a törvényt. Ezzel a tíz év kormányzással és a fokozott garanciák hiányával együtt mondom azt, hogy ez nem támogatható. Noha egyébként ezen a területen kétségtelenül szabályozásra és újabb védelmi intézkedésekre van szükség. Egyelőre azt bizonyította ez a kormányzat - és nem csak erre a törvényre vonatkozik, hanem mindenre - hogy ahol vissza lehet élni ott visszaélnek vele és ezért nem csak szakmailag megítélni ezt a javaslatot, hanem

sajnos úgy is kell nézni, hogy milyen eszköz kerül a hatalom kezébe, a mindenkori Fidesz kormány kezébe.”

– fogalmazott Molnár Zsolt.

Több csapdát is lát a most elfogadott törvényben a 168 Óra által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő. Kis-Benedek József úgy látja, elsősorban az adatok összekapcsolása már könnyen megoldható, így ezt mindenképpen szabályozni kellene.

A rendőrségi kriminalisztikai adatok megőrzését ugyanakkor indokoltnak tartja. „Nem egy esetben fordult már elő azt, hogy jó néhány évvel később derül ki, hogy egy adott illető milyen bűncselekményt követett el. Amennyiben az adatok nem állnak rendelkezésre akkor nagyon nehezen áll össze a kép. Ez teljesen nemzetközi gyakorlatnak megfelelő szabályos és jogos. Azt hiszem, hogy ez nem is vitatható, különösen akkor, hogy ha figyelembe vesszük azt, hogy a technika mennyire fejlődik és milyen új dolgokra képes a tudomány. Ennek segítségével nyilván

fel tudtak deríteni olyan bűncselekményeket is, amelyekre korábban pont az eszközök hiányában képtelenek voltak a hatóságok.”

– fogalmazott Kis-Benedek József.

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.