Arra kérik a szakértők a szülőket, hogy a tünetes gyerekek maradjanak otthon

Nagyobb a kockázata a vírus terjedésének egy közösségben. 

2021. október 6., 12:56

Szerző:

Nagyon sok a beteg a gyerek, a koronavírus mellett érkezik az influenzaszezon és mindezek mellett más légúti betegségekkel járó járványok. Nehéz kiszűrni, hogy ki melyikben szenved, a tünetek hasonlóak, ezért Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt tanácsolja a szülőknek, hogy a járvány miatt még enyhe tünetekkel is maradjon otthon a gyerek.

Havasi Katalin az Inforádiónak azzal folytatta, hogy a míg tavaly a járványügyi intézkedések miatt elmaradtak a szokásos tavaszi és őszi vírusfertőzések, most sokkal erősebben támadnak a kórokozók.

Van olyan nap, amikor praxisonként 100 gyermeket is ellátnak. Az tanév kezdetével egy közegbe kerültek a gyermekek, könnyebb utat adva a fertőzés terjedésének. Hamarosan induló influenzaszezonra már készül a protokoll az orvosoknak, hogy mi alapján küldjék a gyerekeket tesztre, hiszen a tünetek nagyon hasonlítanak a koronavírushoz.

Havasi Katalin elmondta, hogy a delta variáns miatt az orrgaratban kialakuló csíraszám ugyanis többszöröse a korábbiaknak, ennél fogva sokkal fertőzőbb lehet a beteg. Bár korábban szó volt arról, hogy talán a kisgyerekek nem is nagyon fertőznek, ebben az esetben nem így van. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kelly Sikkema/ unsplash)