A V4-ek akadémiai kiállnak az MTA függetlensége mellett

2018. június 27., 17:32

Szerző:

A visegrádi országok tudományos akadémiáinak elnökei nyilatkozatot adtak ki, amiben egyhangúan kiállnak a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett – írja az MTA a honlapján.

A nyilatkozatot Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke, és Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke írta alá. Azt írják, hogy a visegrádi tudományos akadémiák tagjai teljes mértékben támogatják az MTA határozatát. Ebben június 15-én Lovász Lászlóék kijelentették, hogy nem támogatják, hogy az Országgyűlés elé kerüljön az akadémiai törvényt, illetve az MTA finanszírozását módosító törvényjavaslat.

Fotó: Wikipédia

A V4-ek azt kérik, hogy a magyar kormány vonja vissza az Akadémia költségvetését érintő javaslatát, és tegye lehetővé az érintettekkel, különösen a Magyar Tudományos Akadémiával folytatandó széleskörű, érdemi konzultációt. Úgy vélik, hogy a tervezett változtatások veszélyeztetik az MTA tudományos autonómiáját.

Fotóriportereink képes beszámolója a budapesti október 23-ai rendezvényekről STOP A Magyar Kétfarkú Kutyapárt békemenete nyitotta a sort STOP Majd Orbán Viktor beszédét hallgathatták az arra járó békemenetelők STOP Végül Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok vezetőinek beszédei zárták a napot STOP