A tűzijáték miatt ülésezik az operatív törzs

A felhőszakadás miatt akár el is maradhat a tűzijáték.

2024. augusztus 20., 08:29

Szerző:

Akár a tűzijáték elhalasztása is elképzelhető a keddi időjárás miatt. A Facebookon közzétett bejegyzésében a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt írta: a Szent István-napi rendezvénysorozat előkészítéséért és biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a programsorozat egésze alatt működik, augusztus 20-án – amikor a legtöbb kiemelt rendezvény lesz – fizikailag is együtt ülésezik.

A 2006-os tragikus kimenetelű augusztus 20-ai rendezvény az akkori szervezők és döntéshozók felelőtlenségének következménye volt. Ez most nem fordulhat elő, hiszen az operatív törzs számára minden információ rendelkezésre áll, döntéshozók alkotják, akik bármely rendezvényhelyszínen be tudnak avatkozni, szükség esetén le is tudják állítani a rendezvényt – ez igaz a kedd esti tűzijátékra is

- fogalmazott az államtitkár az Inforadió beszámolója szerint. 

A szakemberek megerősített szolgálattal és erre az alkalomra telepített figyelő-mérő állomásokkal folyamatosan nyomon követik az időjárás alakulását. Az operatív törzs a Szent István-napi programsorozat egyes rendezvényeinek megtartásáról, illetve szükség esetén elhalasztásról a rendelkezésre álló információk alapján hoz döntést, amit természetesen minden lehetséges formában és csatornán meg is oszt – írta Kovács Zoltán.

 

Veszprém megyére másodfokú, további kilenc megyére - köztük Pestre illetve Budapestre - elsőfokú riasztást adtak ki felhőszakadás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ezeken a helyeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Zivatar ennél jóval több helyen várható, Szabolcs-Szatmár-Bereg illetve Hajdú-Bihar megyét leszámítva. Ez villámlással, erős széllel és jégesővel járhat. Ma is meleg lesz, az ország nagy részére amiatt is kiadták az első- illetve másodfokú riasztást.

Közben kiderült, hogy technikai problémák vannak a Hungarometnél, ezt ők jelezték a Facebookon. Szűkszavúen egyelőre csak annyit írtak:

„Technikai problémák miatt jelenleg nem frissülnek a produktumaink! Dolgoznak a hiba elhárításán".

 

Előző posztjukban, amelyet reggel fél hétkor tettek közzé, azt írták, a nap első felében is lehet kevés helyen csapadék, de főleg majd délután válik erőteljesebbé a gomolyfelhő-képződés az ország északnyugati felén. Elsősorban a Nyugat-, Észak-Dunántúlon, Pest megyében és környékén, valamint az Északi-középhegység nyugati részein valószínű a délutáni, esti órákban akár ismétlődő jelleggel is zápor, zivatar. Utóbbiak elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lehet, de jégeső és viharos széllökések is lehetnek – írta a 24.hu.

Hétfőn már jeleztük, nincs kizárva, hogy a tűzijátékot is elmoshatják a keddi viharok.

(Fotó: Kovács Zoltán Facebook oldala)