Időjárás: nincs kizárva, hogy elveri a vihar a tűzijátékot

Augusztus 20-án a délutáni, esti órákban is nagy eséllyel alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A keddi időjárás akár a tűzijátékot is befolyásolhatja. 

2024. augusztus 19., 17:15

Szerző:

A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható keddi időjárás során, augusztus 20-án, de nagyobb eséllyel és számban az ország északnyugati felén alakulhatnak ki akár több hullámban is záporok, zivatarok a délutáni, esti órában – derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.

A viharos időjárás a tűzijáték idején is lecsaphat

Az előrejelzés szerint a következő 36 órában Magyarország időjárását egy lassú mozgású hidegfront előtt érkező meleg-nedves szállítószalag alakítja, amely továbbra is kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához.


Hétfő este, késő este előbb a Dunántúlon, majd északon is erősebben megnövekszik a felhőzet és éjfélig ezekben az országrészekben záporok, zivatarok alakulhatnak ki, illetve érkezhetnek dél felől. Az Alföldön kisebb a csapadék esélye. Hajnalra többnyire 16-24 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet.


Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, és nagyobb eséllyel és számban az ország északnyugati felén alakulhatnak ki akár több hullámban záporok, zivatarok a délutáni, esti órában. Ezek elsődleges kísérőjelensége a felhőszakadás lesz, de jégeső és viharos széllökés is előfordulhat.


Az előrejelzés szerint a Dunántúl északnyugati felén, kétharmadán, Pest vármegyében és környékén és az Északi-középhegység nyugati felén a legkedvezőbbek a feltételek csapadékgócok kialakulásához, míg az Alföld délkeleti, keleti részén erre sokkal kisebb az esély.
Az ismétlődő záporokból, zivatarokból kiemelten a Dunántúli-középhegység középső részén 50 milliméter feletti csapadékösszeg is előfordulhat, ami arrafelé villámárvíz kialakulását eredményezheti. A késő esti óráktól fokozatosan csökken a zivatarhajlam.


Kedden az északias szél zivataroktól függetlenül is megélénkül, a csúcshőmérséklet jellemzően 28-35 Celsius-fok között alakul, a Dél-Alföldön ennél egy-két fokkal melegebb lesz.

Megismétlődhet-e a 2006-os tűzijáték-katasztrófa?

18 évvel ezelőtt katasztrófába torkollt az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten. Hatalmas vihar csapott le a közel másfél milliós közönségre. A súlyos szervezési hiányosságok miatt nem tudták időben leállítani a rendezvényt, és ez öt ember életébe került.

A 168.hu visszaemlékezése szerint 18 évvel ezelőtt hatalmas vihar csapott le az augusztus 20-i tűzijátékra és ez katasztrófát okozott. A kialakuló pánikban öt ember életét vesztette és több mint háromszázan megsérültek. Két ember, egy 12 éves lány és egy 40 éves férfi egy utcai elárusító bódénál haltak meg, amikor a sátorra dőlt egy fa. Egy 54 éves nő családjával egy gyorsétterembe menekült, és ott szívrohamot kapott. Sokan nézték a tűzijátékot a Dunán álló hajókról. Egy motorcsónak a hatalmas szélviharban hajónak ütközött, többen a vízbe estek róla. Az ütközés során egy házaspár vesztette életét, a férj holttestét csak másnap találták meg.

A tömeg egyszerre próbált kijutni a veszélyzónából, a közvilágítás és a tömegközlekedés leállt, így pánikhangulat alakult ki. Mivel nem volt semmiféle tájékoztatás, kijelölt menekülési útvonal, ezért az emberek telefonon próbáltak segítséget kérni, ám sem a diszpécser-szolgálatok, sem a mobiltelefon-hálózatok nem bírták a terhelést. Nem volt elég mentő sem a sérültek ellátására, az újabb esetkocsik pedig a tömeg miatt nehezen tudták megközelíteni a helyszínt.

Az OMSZ másfél órával a tűzijáték kezdete előtt küldött ugyan egy emailt a katasztrófavédelem ügyeletének a közelgő viharról, a későbbi vizsgálatok szerint azonban ez a figyelmeztetés nem volt elég konkrét, általánosságban fogalmazott a viharról. Ezt az emailt senki nem olvasta el a katasztrófavédelem ügyeletén. A meteorológiai szolgálat is letudta a dolgot az email elküldésével, és amikor nem kapott semmilyen visszajelzést, nem próbálta meg másként felvenni a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel. Azóta a tűzijátékok idején az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránként ad jelentést a rendezvényt biztosító operatív törzsnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)