A turizmus és a vendéglátás is csengeti a vészharangot a járványhelyzet miatt

A szállodaszövetség attól tart, ha lezárás lesz, teljes összeomlás következhet.

2021. november 25., 21:35

Szerző:

Egyre több céges rendezvényt, év végi bulit, konferenciát, valamint foglalást mondanak le az emberek a koronavírus negyedik hullámának gyorsulása miatt, derül ki az RTL Klub Híradójából. Az ágazat vezetői szerint a forgalmuk a járvány előtti töredékére esett, dolgozóik pedig sok esetben a biztos megélhetés miatt váltanak munkahelyet.

A patinás budapesti New York Kávéház is komoly forgalombéli gondokkal küzd: míg pár éve még 60-70 millió forintos forgalmat vártak az év végi időszakra, ez mára a tizedére esett vissza. Kőrössy Zoltán tulajdonos szerint a jelenlegi forgalom csupán 60-70 százaléka a járvány előtti szintnek. A foglalások visszamondása miatt több szállodában is több tízmillió forintos kieséssel számolnak.

A szállodaszövetség vezetőjének elmondása szerint már most is sok olyan népszerű szálloda van, ami alig félházzal megy. Novemberben több tízmillió veszteség érte például a szállásadókat a foglalások visszamondása miatt. A szövetség abban bízik, hogy az ünnepek alatt az emberek nagyobb kedvvel fognak utazni, viszont ha teljes lezárás jön, akkor még 30 ezer ember hagyhatja el a pályát, vagyis sok helyen az újranyitás is ellehetetlenül.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Helmut Fohringer / APA / AFP / Ausztria OUT)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.