A határérték négyszeresét is elérte a mérgező nehézfém mennyisége a Szamosban

A román környezetvédelmi miniszter vízügyi tanácsadója szerint nem okozott halpusztulást a nehézfémmel szennyezett bányavíz. 

2021. február 18., 15:05

Szerző:

Határérték feletti nehézfém szennyezést találtak a Szamos folyóban Csengernél ma hajnali kettőkor. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a szennyezés hajnali egykor ért magyar területre Romániából, a zsilipek és csatornák lezárásával, a szennyezés útjának állandó követésével pedig gondoskodnak arról, hogy a káros anyagokat a mederben tartsák.

Forján Zsolt, Csenger polgármestere kérdésünkre elmondta, úgy tudja, a mérőállomáson a határérték négyszeresét mérték egyes nehézfémekből. A városvezető aggodalmát fejezte ki, mondván, nem tudni, a folyó biodiverzitására milyen hatást gyakorol a szennyezés, amely szerinte Máramaros megyében történt, két nappal ezelőtt.

„Húsz évvel ezelőtt, a ciánszennyezés után évek kellettek, hogy a folyó regenerálódjon” – emlékezett Forján, aki attól tart, hogy egy ideig most sem a horgászok, sem pedig a halászok nem fognak tudni kijárni a Szamosra, és a turizmusból élők is kárát láthatják a szomorú eseménynek.

Az OVF ma délelőtt kiadott közleménye szerint a román fél a nemzetközi riasztórendszeren keresztül már szerdán értesítette a magyar vízügyi hatóságot, szerintük egy romániai bányából származik a nehézfémszennyezés. A folyó hazai szakasza mentén lévő zsilipeket és csatornákat azonnal lezárták, emellett a gátőrök a Szamos teljes hosszán állandó és fokozott figyelőszolgálatot látnak el. A területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság a vízüggyel egyeztetve mobillaboratóriumot állított fel.

A Szamos folyón Csengernél vett első vízminta-eredmények azt mutatják, hogy a szennyezés cianidot nem, de több nehézfémet, például nikkelt, cinket, krómot és rezet tartalmaz.

Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően ma délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre szombaton érkezik meg. A vízügyi hatóság azzal számol, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas összetevők mennyisége a határértékek alá süllyed.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a ma hajnali kettőkor vett mintákban volt határérték feletti az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja. A hajnali 4 és 6 órai mintavételi eredmények alapján a szennyezés azonban határérték-közeli, illetve az alatti értékre csökkent.

FRISSÍTÉS 15:49-kor:

Pásztor Sándor, a román környezetvédelmi miniszter vízügyi tanácsadója szerint nem okozott halpusztulást Romániában a Lápos folyóba, majd a Szamosba jutott, nehézfémmel szennyezett bányavíz. Elmondása szerint egy elhagyott színesfémbányába beszivárgott víz tört a felszínre szerda hajnalban, és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva jutott a Láposbánya-patakba, ahonnan a Lápos folyóba, majd a Szamosba ömlött.

A vízügyi szakember szerint a bányavíz a kiömlés első óráiban másodpercenként 1,5-1,6 köbméteres hozammal folyt a patakba, és vöröses színű üledéket sodort magával. Hozzátette: jelenleg is folyik a víz a bányából, de már csak másodpercenkénti 0,3-0,4 köbméteres hozammal, és már jóval tisztább, mint a kezdeti órákban volt. Elmondta: a Lápos folyóból vett vízmintákban a mangán, a réz és a cink értéke 2-3-4-szerese volt a megengedett küszöbértéknek, a vasé pedig ennél is sokkal magasabb.

Hozzátette: ilyen esetekben a bányát nem lehet eldugaszolni, hogy megakadályozzák a kiömlést, a karbantartónak olyan munkálatokat kellett volna elvégeznie, amelyek felfogják, leülepítik a kiömlő vizet.

(Kiemelt kép: MTI | Balázs Attila)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.