A tankerület nem ad pénzt, ezért elmarad az osztálykirándulás

Miután az illetékes tankerület nem biztosít pluszforrást a pedagógusok ügyleti díjára, egy teljes évfolyam elesik a háromnapos kirándulástól. Mindez a diákok jogait is sérti.

2023. április 3., 13:42

Szerző:

„2023. március 22-én arról kaptunk értesítést, hogy a 11. évfolyam számára tervezett 3 napos-2 éjszakás osztálykirándulás elmarad, mert Önök, mint fenntartó nem kívánják megfizetni a kísérő tanárok részére a törvényileg biztosított ügyeleti díjat” – írta a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium 11. évfolyamának szülői munkaközössége az iskolát fenntartó Dél-Budai Tankerület vezetésének.

A Telexhez eljuttatott dokumentum szerint a Nemzeti Alaptantervnek, és így a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban elfogatott pedagógiai programnak is része az erkölcsi nevelés, azon belül is az iskolai közösségi élet formálása. Ennek sérülése a diákok jogait csorbítja – áll a levélben.

A portál úgy értesült, hogy más évfolyamnál is felmerült hasonló probléma, amit a szülők önként orvosoltak volna, de az érintett pedagógus nem fogadta el a támogatást.

A Dél-Budai Tankerület vezetője, Hományi Tamás Márton írásban reagált a szülők levelére. Válaszában közölte, hogy tekintettel az intézmény fenntartási költségeinek jelentős növekedésére, ebben a tanévben nincs fedezet többnapos osztálykirándulások finanszírozására.

A történtek miatt hétfőn tüntetést szervezett a tankerület elé Orosz Anna. A Momentum országgyűlési képviselője többek között elmondta, hogy az elmúlt másfél hétben több újbudai iskola szülői közösségétől is hasonló információ érkezett. Arról, hogy idén veszélybe került a diákok osztálykirándulása. „Sok esetben a tanárok ingyen végzik el az osztálykirándulással járó ügyeleti munkájukat annak ellenére, hogy kormányrendelet írja elő, jogosultak a rendelkezésre állásért. Most egy háromnapos kirándulás esetén 30-40 ezer forinttól esnek el” – tette hozzá.   

Időközben az iskola igazgatója, Hetzl Andrea nyilatkozott a Telexnek, amiben jelezte: alternatív megoldásokban gondolkodnak, hogy mégis megtarthassák az osztálykirándulásokat. Hozzátette: kedden lesz egy tantestületi értekezlet a témában, ahol a felmerült probléma megoldásáról igyekeznek egyeztetni

(Kiemelt kép: Orosz Anna országgyűlési képviselő szervezett tüntetést a Dél-Budai Tankerület elé hétfőn reggel. Fotó: Orosz Anna Facebook-oldala)

 

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.