A Prisztás-gyilkosság védőügyvédjét is lehallgatták Pegasussal

Patócs Ilona a gyilkosságért elítélt Hatvani Istvánt védi.

2022. március 31., 08:09

Szerző:

Lehallgatták az izraeli Pegasus kémszoftverrel Patócs Ilona ügyvédet, aki többek közt a Prisztás-gyilkosságért börtönre ítélt Hatvani Istvánt is védi – derítette ki a Direkt36. A tapolcai védőügyvédet is megfigyelték, az ő száma is benne van a több mint 300 magyar számot is tartalmazó kiszivárgott adatbázisban.

Az ügyvédet akkor kezdték el lehallgatni, amikor váratlan fordulatot vett ügyfelének, Hatvani Istvánnak az évek óta húzódó büntetőügye. 2019 nyarán a szlovák bérgyilkos, Jozef Roháč az előző évben tett rendőrségi vallomása után már a bírósági tárgyaláson is magára vállalta Prisztás József alvilági kapcsolatokkal rendelkező üzletember 1996-os meggyilkolását. A merénylet elkövetésével egészen odáig Patócs védencét, az akkorra már hét éve börtönben ülő Hatvanit vádolták. Az ügyvéd szerint védence ártatlan, és a Hatvani mellett szóló tanúvallomásokat szándékosan figyelmen kívül hagyták. Patócs Ilona szerint politikai okok miatt ültették le Hatvani Istvánt.

A Pegasus kémszoftverrel számos magyar ügyvédet hallgattak már le: Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét és Nagy Ajtony Csabát, Simicska Lajos bizalmasát is.

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)