Karácsony Gergely lezárná az autósok előtt a pesti alsó rakpartot

„A budapestiek többsége támogatja a pesti alsó rakpart gyalogos fejlesztését” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Medián kutatása alapján.

2022. május 15., 22:00

Szerző:

A főpolgármester a Facebookon közölte a Budapest Brand Nonprofit Zrt. megbízásából elkészített felmérés eredményeit, amelyek szerint a budapestiek

  • 17 százaléka teljesen átadná a gyalogosoknak a rakpartot,
  • 32 százaléka egy szakaszon tenné meg ezt,
  • 43 százaléka pedig a rakparton végi fenntartaná az autóforgalmat.

„A rakpart gyalogos fejlesztése fontos része volt már a választási programomnak is, így természetes, hogy ennek megvalósítása egyik kiemelt célunk. Ezért folytatjuk idén már harmadik éve a rakpart hétvégi megnyitását és ezért indítjuk el jövőre a rakpart teljes megújítását is, aminek eredményeként a pesti rakpart egy belvárosi szakasza teljesen gyalogos, autómentes sétánnyá változhat.” – írja posztjában Karácsony.

Szerinte a pesti alsó rakpart egy belvárosi szakaszának gyalogosítása azt az elképzelést szolgálja, amire felhatalmazást kapott, mert „a város talán legszebb pontja nem azért van, hogy autópályaként használjuk, hanem hogy mindannyian csodálhassuk a Duna és a budai látkép szépségeit”.

Kiemelte, hogy csak akkor folytatják a rakpart fejlesztését, amikor elkészül az M3-as metró felújítása, így nemcsak Magyarország legforgalmasabb vasúti járata fog újra utasokat szállítani, de a pótlóbuszok miatti lezárásokat is feloldhatják.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely interjú. Budapest, 2020. június 23. Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.