A Pedagógusok Szakszervezete népszavazást kezdeményez

Öt kérdésből álló népszavazási kezdeméynezést nyújtott be kedden a Pedagógusok Szakszervezete. 

2023. március 14., 17:19

Szerző:

Oktatási kérdésekről országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be kedden a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Nemzeti Választási Irodának (NVI), írja Telex. A benyújtott népszavazási kezdeményezésben öt kérdés szerepel.

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

A népszavazási kezdeményezésről kedden délután 3-kor a Hősök terén tartott sajtótájékoztatót a PSZ. Totyik Tamás azt mondta: a kérdések benyújtásával az a céljuk, hogy a diákok terhei radikálisan csökkenjenek és egy új szemléletű tanterv tudjon megjelenni. A Telexnek Totyik Tamás elmondta: Csak a saját szervezetükkel egyeztettek a feltett kérdésekről, ez testületi döntés volt. Arra számítanak, hogy össze tudnak szedni 200 ezer aláírást, de várják a civil és szülői szervezetek segítségét is.

(Kiemelt képünk: Gosztonyi Gábor (b) és Totyik Tamás (k), a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökei, valamint Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi vezetője, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára a Tanítanék, a noÁr, a PDSZ, a PSZ, a Tanárok a Tanárokért és az ADOM Diákmozgalom tüntetésén Budapesten, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt 2023. január 7-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.