A Párbeszéd képviselője legyurcsányozta az LMP-t

A Párbeszéd önálló erővé válását fogalmazta meg Tordai Bence egy interjúban, majd a DK zöldtagozatának nevezete LMP-t.

2022. április 19., 12:05

Szerző:

Még egy hónap sem telt el az országgyűlési választások óta, amely a Párbeszédet is magába foglaló ellenzéki pártszövetség megrendítő vereségével zárult. Tordai Bence, a Párbeszéd egyéniben mandátumot szerzett képviselője egy, a Telexnek adott interjúban árulta el, hogy pártja egyedül kívánja magát megméretni az európai parlamenti választáson.

Tordai az interjú során többször is hitet tesz amellett, hogy pártja – amely önállóan még soha nem indult el semmilyen választáson, kizárólag más pártokkal összefogva – „minden tévhittel szemben egy létező párt, rengeteg potens politikussal”. Tordai egy helyen ki is tér arra, hogy kikre gondol, Karácsony Gergely és Szabó Tímea mellett V. Naszályi Mártát nevezve meg mint sikeres és meghatározó politikust.

Amint a lapnak kifejtette, a választási vereség utáni helyzetben lehetőséget lát abban, hogy a Párbeszédet „önálló, független és önmagában is sikeres” párttá fejlesszék. Mint fogalmaz: „Ehhez intenzívebbé és professzionálisabbá kell tenni a működést, és persze bővíteni a létszámot. És erre most egy alkalmas időszak jön, mert készülni kell az európai parlamenti (EP-) kampányra, amihez nekünk már van egy országos és európai kitekintésben is kiválóan alkalmas listavezetőnk, Jávor Benedek személyében, és megvan a saját üzenetünk is.” Újságírói kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy külön indulnak-e az európai parlamenti választáson Tordai igennel válaszolt. Arra a kérdésre, hogy mindez hogyan érinti az MSZP-vel kötött szövetséget Tordai úgy felelt, hogy „Ez egy erős kapcsolat, ami része a hatpárti szövetségnek, de átbeszéltük ezt az MSZP-s barátainkkal, úgyhogy most már azonos állásponton vagyunk.”

Tordait az LMP-hez való közeledésről is kérdezték. Mint ismeretes a Párbeszéd az LMP-ből vált ki, miután mást gondoltak – akkor még a 2014-es választásokra készülve – a párt szövetségi politikájáról. Ameddig az LMP külön indult a választáson és be is jutott önállóan a parlamentbe a Párbeszéd (akkor még Párbeszéd Magyarországért) az MSZP-vel és két volt szocialista miniszterelnök pártjával, a Bajnai-féle Együttel és a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval. 2018-ban az LMP újfent külön indult és jobb eredményt ért el, mint négy évvel korábban, kifejezetten rossz EP választási eredménye után azonban feladta korábbi önállóságát, idén áprilisban már a Párbeszéddel és a korábban elutasított baloldali pártokkal közösen indult. A Párbeszéd országgyűlési képviselője innen nézve meglepő választ adott a Telexnek:

„Korábban valóban zajlott gondolkodás arról, hogy van-e elég tér két zöldpárt számára, amelyek között persze vannak különbségek, de sok azonosság is. Mi viszont onnantól kezdve nem tudjuk lekövetni szemmel az ő mozgásukat, hogy egy nagyon szoros szövetségbe álltak össze a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val. Valószínűleg termékenyebb lett volna a zöldpártok együttműködése, de azzal nekünk nehéz mit kezdeni, hogy valaki egy pártot, amely önmagát a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva jött létre, bevisz a DK zöldtagozatának, és szerintem a szavazóik sem nagyon tudják ezt követni.”

Az interjúra reagált Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is. Állásfoglalásában „szánalmasnak, feleslegesnek” és „az ellenzék teljes haszontalanságát igazoló dolognak” nevezte azt a lehetőséget, ha a két – a parlamenti bejutási küszöböt még együtt sem elérő – zöldpárt egymással kezd keménykedni két héttel a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után. Mint fogalmaz:

„...örülünk, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson, tényleg nagy dolognak tartjuk, de szerintünk ez most kevésbé érdekli és még kevésbé nyugtatja meg a választókat. Lehet, hogy minket kicsit jobban megviselt a vereség, mint Tordai Bencét, de mi még nem tudunk mosolyogva elindítani egy EP-kampányt, mert szerintünk a harci kiáltások helyett érdemes ennél kicsit több időt az önvizsgálatra szánni.”

(Kiemelt képünk: Tordai Bence közgazdász-szociológus, politikus, egyetemi oktató, 2015-2018 között a Párbeszéd Magyarországért párt szóvivője és kommunikációs igazgatója, 2018-tól a párt országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese. Fotó: Dimény András)