A nyolcadikos földrajz tankönyv ukrajnai háborúról szóló ábrája úgy rossz, ahogy van

A földrajz tankönyv ábrája szerint három fél húzza maga felé Ukrajnát: EU, az Egyesül Államok, és az orosz medve – vagy valami olyasmi, ugyanis az orosz zászló fejjel lefelé van a medve usankáján.

2022. szeptember 6., 11:13

Szerző:

Kié legyen Ukrajna? – teszi fel a kérdést egy nyolcadikos földrajz tankönyv, amihez egy szokatlan ábrát is választottak – szúrta ki a Telex.

 

 

 A fejezet, amihez csatolták a képet Ukrajna népességéről szól. „A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért.”

A Krím-félsziget 2014-es megszállását nem gyengén sarkítva írja le a könyv, emellett magyarázatot sem ad, hogy az Egyesült Államok – vagy akár az EU – mit keres az egészben. Szimplán azt adják át, hogy Ukrajna felett csak küzd három nagyhatalom.

Továbbá megjegyezendő, hogy ha már földrajztankönyvőrl van szó, akkor illett volna az orosz zászlót helyesen felrajzolni az ábrára.

(Kiemelt kép forrása: Nemzeti Köznevelési Portál, 8. osztályos földrajz tankönyv)