A nők még mindig háttérbe szorulnak ha döntéshozatalról van szó Magyarországon

A magyar központi bank igazgatóságában ma harmadannyi nő foglal helyet, mint tíz évvel ezelőtt.

2021. október 28., 18:15

Szerző:

Legjobb helyzetben továbbra is a svéd és a dán nők vannak Európában, de az elmúlt egy évben Luxemburg, Hollandia és Litvánia tette a legjelentősebb előrelépést a férfiak és a nők egyenjogúsága terén, olvasható a Népszaván.

Magyarországon több szempontból is visszalépés történt, de az egészségtudatosságban például kifejezetten kiegyensúlyozott a nemek képviselete. Ez derül ki a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének idei jelentéséből, amely – a világjárványra tekintettel – az egészséggel összefüggő kérdésekre helyezi a hangsúlyt, és a kialakult helyzet komoly veszélyeire figyelmeztet. 

Az Európai Unió egésze az egészség vonatkozásaiban szerepel legjobban idén(87,8), ezen belül is az egészségügyi ellátórendszer elérhetőségében(98,2). Majdnem ugyanilyen jó a helyzet a pénzügyek terén(82,4). Figyelemreméltó a nők és a férfiak gazdasági helyzetének kiegyensúlyozottságára vonatkozó index, amely meghaladja a 88 pontot(88,3). A legnagyobb előrelépés a hatalomgyakorlással összefüggő kérdésekben történt. Ez ügyben több mint 13 pontot javított a közösség 2010 óta.

A pandémia teljesen új élethelyzeteket teremtett. A családok mindennapi küzdelmét alapvetően meghatározta például az, hogy az egészségügyben több nő dolgozik, mint férfi. A nők, akikre a hagyományos családmodellben otthon is több feladat hárul, a rengeteg munka mellett a családélet mindennapi rutinja összeomlott. A koronavírus-járvány idején a mobilitás korlátozása és a fokozott elszigeteltség miatt a nők nagyobb mértékben voltak kitéve a párkapcsolati erőszak kockázatának is.   

A világjárvány idején az erőszak teljes mértékét nehéz felmérni, a média és a női szervezetek arról számoltak be, hogy az erőszak áldozatául esett nők számára nyújtott szolgáltatások iránti igény jelentősen megnőtt.

A járvány a férfiakra jelentett nagyobb veszélyt. Közülük többen kerültek súlyos állapotba, szorultak kórházi ellátásra, mint a nők közül. A kutatók szerint ez nemcsak azzal függ össze, hogy nagyon sok férfi küzd krónikus betegségekkel, hanem azzal is, ami e mögött van, vagyis, hogy kevésbé egészségtudatosak, mint a nők.

Az összpontszámot tekintve Magyarország már nem áll annyira jól. A negyedik éve változatlan 53,4 ponttal Magyarország kitartóan az utolsó előtti, vagyis a 26. helyen áll. 

Ami a nemek közötti egyenlőség egészségügyi vonatkozásait illeti, Magyarország minden szempontból felülmúlja önmagát. Az egészségtudatosság 86,7 pontot kapott, amivel a rangsor 11. helyét foglalja el, az egészséges élet feltételeihez való hozzáférést tekintve pedig 18. az Unióban. Még a testi egészséggel összefüggő egyenjogúság területén is három hellyel előrébb, a 23. helyre sorolódott. 

Fizetési különbségek nemek között Magyarországon

A hatalmi pozíciók még mindig csak nagyon kevés nőnek hozzáférhetőek Magyarországon, különös tekintettel a gazdasági életre. Ebben a szférában a döntéshozatalt továbbra is a férfiak uralják, a nemek közötti egyenlőség indexe majdnem 15 pontot esett vissza 2010 óta. A tanulmány kitér a politikai életre és a közigazgatásra mondván, hogy ezeken a területeken annak ellenére nagyon kevés a nő, hogy arányuk jelentősen növekedett az elmúlt évtizedben. Ez a növekedés a közigazgatásban elérte a 20 százalékot, a parlamentben viszont nem több 4 százaléknál. Utóbbit a kutatók elsősorban azzal magyarázzák, hogy Magyarországon nincsenek törvényhozási jelöltkvóták. Azt is megjegyzik, hogy a magyar központi bank igazgatóságában ma harmadannyi nő foglal helyet, mint tíz évvel ezelőtt.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Krakenimages / Unsplash)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.