Negyedik hullám: Újabb rekord dőlt meg Magyarországon

A nemzetközi tendencia is hasonló. 

2021. december 2., 11:10

Szerző:

Rekordszinten van a 15 év alatti koronavírusos betegek száma Magyarországon az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul egyre több gyerek szorul kórházi ellátásra – írja csütörtöki cikkében az Index.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, több európai uniós országban is a fiataloknál és gyerekeknél mutatják ki a legnagyobb arányban a koronavírust. Havasi Katalin elmondta, hogy a koronavírus delta-variánsa más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél. De ez nem csak a hazánkban van így, hanem nemzetközi szinten is az a tapasztalat, hogy gyakrabban kerülnek kórházba a gyerekek.

„Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik, és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk”

– mondta az Infostartnak Havasi Katalin, aki szerint a fertőzés gyerekek közötti gyors terjedése részben azzal magyarázható, hogy az idősebbek közül már sokan felvették a koronavírus elleni védőoltást, a gyermekek azonban még nem.

„A gyerekek ilyen szempontból védtelenebbek, illetve önmagában az, hogy a delta-variáns sokkal nagyobb vírusszámot produkál a betegek torkában, sokkal fertőzőbb egyetlen beteg, többeket fertőz meg. Maga a vírus is több tünetet okoz, mint a korábbiak”

– magyarázta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Kifejtette, hogy a gyerekeknél a leggyakoribb tünet:

  • a hasmenés,
  • a hányás,
  • a láz,
  • a gyengeség,
  • a felső légúti tünetek,
  • a nátha és
  • a köhögés.

Havasi azt is elmondta, hogy habár a gyerekeknél nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gyerek légzési elégtelenséggel küzdjön, az intenzív osztályos kezelést mégis sokan igénylik. A hivatalos adatok szerint pedig 38 százalékos a 12 és 15 év közöttiek átoltottsága, ami alacsony egy ilyen erősen terjedő vírusnál.

„Biztos, hogy kilencven százalék fölötti átoltottságra lenne szükség, úgyhogy én nagyon biztatnék minden gyereket, minden édesanyát, hogy gondolja meg, hogy igazán a vírustól kell félni és nem az ellene védőoltástól”

– idézi az Index a szakembert.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.