A Momentum által támogatott Bán István nyerte a megismételt polgármester-választást Pusztahencsén

2018. január 15., 07:12

Szerző:

Újra Bán István, a Momentum által támogatott független jelölt nyerte a megismételt időközi polgármester-választást a Tolna megyei Pusztahencsén – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

A részvétel igen magas, csaknem 80 százalékos volt, a 816 szavazásra jogosult közül 632-en vettek részt a választáson. Bán Istvánra 329-en, a szintén független jelöltként induló korábbi polgármesterre, Iker Ibolyára 298-an szavaztak, öt szavazat érvénytelen volt.

A 930 lakosú településen 2017. december 17-én azért rendeztek időközi polgármester- és képviselő-választást, mert a testület feloszlatta magát. A Pécsi Ítélőtábla január 5-én a választási törvény megsértése miatt megsemmisítette a polgármester-választás eredményét, a bíróság azt állapította meg, hogy az akkor is a több (288) szavazatot kapó Bán István megszegte a kampánytilalomra vonatkozó szabályokat. A verdikt szerint Bán István kampányolt egy szavazóhelyiség előtt, amit nem szabad, ezért megismétlik a polgármester-választást Pusztahencsen. Szavazatvásárlással is vádolták, de ezt a bíróság nem találta bizonyítottnak, inkább más tiltott kampánytevékenységet rótt a polgármesterjelöltre.

Iker Ibolyára tavaly decemberben 269-en voksoltak.

A képviselő-választást nem kellett megismételni, a december 17-én megválasztott hat, független önkormányzati képviselő még nem tartotta meg a testület alakuló ülését.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.