A máskor stratégiai kérdéseket néhány nap alatt keresztülverő kormány meghátrált a dohánylobbi elől

2019. február 15., 06:27

Szerző:

Miközben az elmúlt négy évben több mint másfélszeresére nőtt a dohányzó fiatalok aránya, a kormány két évvel elhalasztotta a cigarettásdobozok egységes fehérbe öltöztetését – írja a Népszava. Pedig, ott ahol ezt bevezették, például Ausztráliában, rövid időn belül mérsékelte a 14-25 évesek körében a dohányzást. A kormányzat visszakozását a lap kérdésére azzal magyarázták, hogy ez egy olyan terület, ahol a piaci szereplőknek nagy a lobbi ereje. 

Lázár János dohányzásügyi miniszterelnöki megbízott sajtóval foglalkozó munkatársa, Göbl Vilmos szerint nagyon komoly eredmény, hogy 2022-ben egyáltalán bevezetik ezt az intézkedést. Ez ugyanis olyan terület, ahol a piaci szereplők a lobbi erejükkel megpróbálják hátráltatni a rájuk kedvezőtlen intézkedéseket.

Joó Tamás, a Semmelweis Egyetem közgazdásza a Portfóliónak adott minapi nyilatkozatában arról is beszélt, hogy az egyencsomagok bevezetésének két és fél évvel való halasztása azért is sajnálatos, mert a dohányfogyasztás csökkenése 2014 után megállt. Miközben a fiatalok körében ismét drasztikusan emelkedik a dohányosok aránya. A mintegy 2,5 millió hazai dohányos átlagosan 17,5 éves korábban gyújtott rá először.

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.