"A Magyarországról származó húst inkább el kellene kerülni"

Libatömést és -fosztást végző magyarországi libatelepekről közölt fényképes riportot csütörtöki számában a News című osztrák hetilap.

2009. november 12., 17:12

A magazin Marcus Müllerrel, a mindkét eljárást ellenző Négy Mancs állatvédő szervezet tagjával látogatott Bács-Kiskun megyébe.

Magyarországon az osztrák ár egytizedéért kapni libát, s ezt a libafosztás- és tömés teszi lehetővé. Ausztriában tiltottak ezek az eljárások, az így készült termék importját azonban nem tiltják - mutat rá a News.

Mindkét eljárástól szenved a szárnyas, a melléről kitépett tollak rengeteg kisebb-nagyobb sebet hagynak, a kényszeretetés lázat, stresszt és fájdalmakat okoz - áll a cikkben.

"Az ágazatban dolgozóknak sokszor nincs más választásuk, mert a nyugat-európai húsárak jelentősen csökkentek" - tette hozzá Müller. Állítása szerint sok termelő fel is hagyna ezzel a módszerrel, de a "normál" libahús túl kevés pénzt hoz. Öt évvel ezelőtt nyolc euró is volt egy kilogramm libahús ára, most két euró. Müller szerint állatkínzást támogat, aki ilyen alacsony áron veszi meg a húst – írta az MTI.

A libatömést alkalmazó országokból, mint Magyarország és Franciaország származó húst "inkább el kellene kerülni" - mondta. Hozzátette azt is: nem szabad azonban mindent elítélni, ami Magyarországról érkezik, mert nem minden üzemben alkalmazzák ezeket a módszereket.

A Négy Mancs szerint míg az osztrák kiskereskedelemben már nem kapni töméssel hizlalt libamájat, a vendéglátásban széles körben használják. A Négy Mancs szerint ezzel összefüggésben probléma, hogy fogyasztó nem tudja megállapítani, hogy honnan származik a felszolgált étel.

Az Ausztriába importált libahús legnagyobb része Magyarországról érkezik, a második helyen Franciaország áll.