A magyarok többsége szerint a gyerekek kezelhetetlensége miatt ilyen gyenge színvonalú az oktatás

2018. március 21., 18:36

Szerző:

Túlterheltek a gyerekek és a tanárok, az iskola nem készít fel az életre, a mai fiatalok pedig kezelhetetlenek – derül ki a Republikon Intézet felméréséből.

Az Intézet a 24.hu megbízásából készített reprezentatív felmérést a magyar oktatás helyzetéről, ezer fő megkérdezésével. Arra kereste a választ, hogy mi a baj a magyar oktatással.

A válaszadók pártállástól függetlenül komoly problémának ítélik meg a tanárok és diákok túlterheltségét. Vannak olyan kérdések, amiben az álláspontot döntően befolyásolja a válaszadók pártállása, ilyen a mindennapos testnevelés és az iskolairányítás központosítása.

Azoknál az intézkedéseknél, amik egyértelműen a Fidesz-KDNP kormányhoz köthetők, a többség a kormányzati politikával ellentétes véleményen van. A megkérdezettek többsége, 41 százalék szerint túlzott a központosítás. Többségük szerint túl sok a támogatás az egyházi iskoláknak, 34 százalék pedig felháborítónak tartja, hogy a kormány előnyben részesíti az egyházi iskolákat.

Egyértelműen problémának látják a diákok túlterheltségét, a válaszadók 62 százaléka szerint ez komoly gondot okoz. Csupán 8 százalék gondolja úgy, hogy a gyerekek nincsenek leterhelve.

A diáktüntetéseken is a túlterheltséget említik egyik fő problémának
Fotó: Merész Márton

Az egyik legmeglepőbb eredménye a felmérésnek viszont az, hogy a magyarok 60 százaléka szerint a tanárok azért nem tudják rendesen végezni a munkájukat, mert a diákok fegyelmezetlenek és kezelhetetlenek.

Abban is többnyire megegyezik a véleményük, hogy a hazai oktatás nem készít fel az életre, 61 százalék gondolja így.

A felsőoktatás kérdése már jobban megosztja a magyarokat, 48 százalék gondolja úgy, hogy ingyenessé kellene tenni a felsőoktatást, 10 százalék szerint viszont a diákoknak kellene fedezniük egyetemi és főiskolai tanulmányaik költségeit.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.