A magyarok többsége ír NATO-ellenes és Kreml-párti kommenteket

A dezinformáció vírusként terjed a magyar média mellékvágányain a Political Capital szerint.

2022. április 21., 13:36

Szerző:

A háború előtt a Facebook-hozzászólásokban zajló beszélgetéseket a Kreml propagandacsatornáiból érkező dezinformáció dominálta a magyarok körében, derül ki a Political Capital legfrissebb tanulmányából.

Az elemző intézet a 2021. szeptember 1. és 2022. január 14. közötti időszakban vizsgálta a NATO-ellenes narratívákat a magyar médiatérben. Az eredményekből kiderült, hogy bár a magyarok többsége támogatja Magyarország NATO-tagságát, illetve egyetértenek a megtámadott  szövetséges országok támogatásával, harmaduk-negyedük mégis elhiszi a NATO-ellenes narratívákat. A kutatásban hangsúlyozzák, a politikai térben a közszereplők a legritkább esetben értenek egyet ezekkel nyilvánosan, a megfigyelés kizárólag a civilek véleményére terjed ki. Oroszországgal kapcsolatban már színesebb a nyilvános állásfoglalás is: a kormánypártok kifejezetten orosz-párti üzeneteket közöltek az elmúlt években, míg az ellenzék gyakran él kritikával Putyin államával szemben. A tanulmány kitér arra is, hogy ugyanez a megosztottság megfigyelhető az Egyesült Államokkal összefüggésben is, amelynek aktuális adminisztrációját a pártpolitika szűrőjén keresztül értékelik a magyarok. Tehát például a Fideszhez húzó választópolgárok könnyebben ítélik el Biden kormányát, mint az ellenzékiek, akik inkább a Trump-adminisztrációról vélekednek negatívabban. 

Míg a sajtó főbb képviselői – bármelyik oldalról is legyen szó – semlegesen vagy pozitívan nyilatkoznak a NATO-ról, addig

bizonyos alternatív, kevésbé népszerű orgánumok sokszor a Kreml propagandáját terjesztik.

Talán ennek is köszönhető, hogy a Political Capital megfigyelése és gyűjtése szerint az elmúlt időszakban a hozzászólások többsége, egészen pontosan ötvennyolc százaléka NATO-ellenes volt. Ez azokra a kommentszekciókra is igaz, amelyek a főáramú sajtó cikkeihez tartoznak. „A felhasználók olyan jól ismert manipulatív toposzokat sorolnak fel, minthogy a NATO és Washington háborút akar indítani Oroszország ellen, vagy jogosnak titulálják a Kreml Ukrajna-politikáját, ami állításuk szerint meg akarja akadályozni, hogy az Egyesült Államok átvegye az irányítást Kijev felett” – írja a tanulmányról megjelent cikk a kommentek típusairól. A tanulmány szerint ennek a jelenségnek az egyik fő okozója az információhiány, amit a jól felépített tájékoztató jellegű kampányokkal lehetne csökkenteni a lakosság körében. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.