A magyarok kétharmada végveszélyben sem harcolna a hazájáért

A kormánypárti szavazók közül csak minden ötödik 50 év alatti jelentkezne önként katonának egy háború esetén, az ellenzékiek esetében még ennél is kisebb a hajlandóság.

2023. július 22., 13:49

Szerző:

A magyarok kétharmada végveszélyben sem harcolna a hazájáért  – mutatta ki a Publicus Intézet felmérése. A fideszesek nagy többsége is úgy gondolja, a NATO nélkül Magyarország nem lenne képes megvédeni magát. 

 A kormánypártiak körében azok vannak relatív többségben (48 százalék), akik úgy vették észre, hogy a honvédség morális állapota jobb lett az elmúlt évtizedben. Az ellenzékieknek csak elhanyagolható töredéke, 3 százaléka osztja ezt a véleményt, míg relatív többsége (46 százalék) úgy gondolja, hogy rosszabb lett.

Az 50 év alattiak túlnyomó többségét (86 százalék) nem foglalkoztatja az a gondolat, hogy beálljon profi katonának vagy akár önkéntes tartalékosnak.

Ha Magyarországot külső támadás érné, akkor – szintén 50 év alattiakról van szó – a kormánypártiak 20 százaléka mindenképpen jelentkezne önkéntesnek a magyar hadseregbe, 11 százaléka csak végveszély esetén, 67 százalékának pedig egyáltalán nincs ilyen szándéka. Az ellenzékiek hasonló mértékben utasítanák el az önkéntes szolgálatot (65 százalék). Körükben jóval kisebb azok aránya, akik mindenképpen jelentkeznének (8 százalék), de jóval nagyobb azoké (25 százalék), akik ezt végveszély esetén megtennék.

(Kiemelt kép: Budapest, 2022. július 16. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütétele a Hősök terén 2022. július 16-án. MTI/Kovács Anikó)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.