A magyar munkavállalók több mint fele tervezi felmondását

A Deloitte felmérése szerint a magyar munkavállalók több fele hogy felmond a munkahelyén.

2023. február 27., 17:37

Szerző:

Hazánkban is hasonló kép rajzolódik ki, mint a nemzetközi színtéren, ugyanis a kitöltők 57%-a nyilatkozott úgy, hogy jelenleg munkahelyváltáson gondolkodik, közülük minden ötödik válaszadó a következő három hónap során, egy éven belül pedig közel minden második megkérdezett – derült ki a Deloitte Big Quit felméréséből.

Míg az okok között a bér az első, addig sokan a nem hatékony munkafolyamatok és a fejlődési lehetőségek gyengesége miatt is tervezi a felmondását. A kitöltők harmada pedig arról panaszkodott, hogy figyelmen kívül hagyják a munkavállalói jól-létet.

„A felmérésben megvizsgáltuk, mely juttatások a legfontosabbak a munkavállalók számára és milyen kapcsolatban állnak ezek a felmondási szándékkal. Egyértelműen kirajzolódott, hogy a rugalmas munkavégzés biztosítása meghatározó fontosságú elem: a munkavégzési hely rugalmas megválasztásának lehetőségéért a kitöltők 40 százaléka lemondana fizetése egy részéről, és a kötelező irodai napok számának növelése a munkavállalók közel felét arra késztetne, hogy munkahelyet váltson” – mondja Somogyi Anna, a Deloitte Magyarország HR tanácsadási területének szenior tanácsadója.

A kutatásból kiderült, hogy a rugalmas munkavégzés lehetősége pozitívan hat a munkavégzési hatékonyságra: saját értékelésük szerint a

kitöltők harmada jobb vagy sokkal jobb eredményeket ér el, mikor otthonról dolgozik,

43% pedig azt érzi, hogy ugyanolyanok az eredményei az irodában, mint távoli munkavégzéssel.

A felmondási szándék azoknál erősebb, akik kevesebb, mint két éve dolgoznak aktuális munkahelyükön, de a 3-5, 5-10 és 11-20 éves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók körében a távozni vágyók aránya meghaladja az ötven százalékot. Továbbá a vezetői pozícióban levők 46 százalékát is foglalkoztatja a felmondás gondolata.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)