A magyar fiatalok harmada szívesen dolgozna külföldön

Egyre többen beszélnek idegen nyelveket, a munkahelyi elégedettséget jelző mutató azonban több mint egy évtizede nem emelkedett.

2023. december 4., 20:58

Szerző:

A fiatal magyar munkavállalók jelentős része azt fontolgatja, hogy külföldön vállalna munkát: majdnem olyan sokan indulnának útnak, mint tíz évvel ezelőtt – derül ki egy friss felmérésből, amely a 19-29 évesek tanuláshoz és munkához fűződő viszonyát vizsgálta – írta meg a Blikk. A nyelvtudás szempontjából 2021 elejétől látható javulás: azóta már stabilan 70 százalék feletti azok aránya, akik beszélnek valamilyen idegen nyelven. 

A már dolgozó fiatalok kicsit több mint 30 százaléka több-kevesebb elszántsággal fontolgatta 2023 harmadik negyedévében, hogy külföldön vállalna munkát, 40 százalékuk nemet mond erre a lehetőségre. A 2012 óta minden negyedévben elkészített felmérés korábbi eredményeiből látható, hogy a külföldi munkavállalást tervezők aránya 2021 közepén ismét visszaugrott 30 százalék fölé – ami 2012-2015 között huzamosabban jellemző volt –, és azóta is ezen a szinten maradt.

„A stabil munkahely kulcsfontosságú a fiatalok jövője szempontjából. A megfelelő állásban lévő fiatalok így könnyebben tudnak tervezni, például a lakásvásárlással, amelyhez gyakran a családi segítség mellett lakáshitelre is szükség van. Egy-egy lakáshitel évtizedes elköteleződést jelent, amit csak biztos anyagi háttérrel lehet bevállalni” – mondta Árva András, a K&H lakossági szegmens marketingvezetője.

A kutatás szerint a munkahelyi elégedettséget jelző országos mutató 2012 óta jellemzően a 45 és 50 százalékos sávban marad. Ennyi dolgozó fiatal mondta azt, hogy inkább szeretik a munkájukat, mint nem. Ez az arány 2023 harmadik negyedévében 45 százalék volt, Budapesten a megkérdezettek 58 százaléka vélekedik így, ami kiugróan magas érték.

A kutatás szerint viszont a dolgozó fiatalok körében kisebbségben vannak, akik látnak lehetőséget az előrelépésre: csak 29 százalékuk lát erre opciót, holott 2021 eleje óta ez az arány határozottan 30 százalék felett alakult.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tim Gouw / Unsplash.com)