A leendő Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke bármit és bárkit vizsgálhat és mentelmi joga is lesz

Lényegében bármit és bárkit vizsgálhat, hozzáférhet titkosszolgálati információkhoz és mentelmi joga is lesz a leendő Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökének. Minderről kedden szavaznak a parlamentben.

2023. december 11., 15:09

Szerző:

Egy kormánypárti módosító javaslat szerint a leendő Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni – szúrta ki a 24.hu.  A hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a mandátuma hat évre szól majd és havi fizetése közel 5 millió forint lenne.  A törvényjavaslat elég nagy mozgásteret ad a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak és elnökének.  Lényegében bármit és bárkit vizsgálhat, civil szervezeteket, pártokat, közjogi szervezeteket, tehát akár önkormányzatokat is, de cégeket, egyházakat és magánszemélyeket is. 

„Sőt, hozzáférhet minősített adathoz, valamint mindenféle titkokhoz is, és mindennek a tetejébe úgynevezett hírigényt is megfogalmazhat a Nemzeti Információs Központnak. Tulajdonképpen, kétszeres áttétellel, vagyis két lépésből eljutunk odáig, hogy ez az új főhatóság titkosszolgálati módszerekkel vagy eszközökkel szerzett információ birtokába is juthat, vagy akár ilyen információszerzésre kérheti fel a titkosszolgálatokat” – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a lapnak. „Ugyanakkor a javaslat semmilyen konkrét fogódzott nem ad, hogy mi a Szuverenitásvédelmi Hivatal hatásköre, azt mikor, milyen keretek között gyakorolhatja” – hívja fel a figyelmet Ligeti. 

A szuveneritásról szóló törvényjavaslat nemcsak a pártoknak, hanem a civil szervezetként működő jelölő szervezeteknek is megtiltja a külföldi támogatás elfogadását, és büntetőjogi szankciókat is rendel melléjük. A törvénytervezet szerint a választásokon egyesületi formában induló szervezetek névtelenül sem gyűjthetnek adományokat, az adománygyűjtő ládáknak tehát vége, tulajdonképpen nem marad szabályosan igénybe vehető belföldi pénzügyi forrás az ellenzék számára. A Szuverenitásvédelmi Hivatal felállításáról, és az elnök mentelmi jogáról kedden szavaznak a parlamentben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP)

A sorkatonaság visszavezetése minden nemzet saját ügye, ezt nem egy egységes, "birodalmi, brüsszeli, európai uniós hadseregben" kellene megtenni, mert akkor "más döntene a magyarok véréről" és ez elfogadhatatlan – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A Medián friss, még a köztévés vita előtt készített mérése szerint a Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-lista támogatottsága csökkent, bár még így is biztos helye van az Európai Parlamentben. A Momentum és a Mi Hazánk határeset, a Kutyapárt viszont bezuhant.