Csak idén két milliárdot kap az Alapjogokért Központ

A kormányzati pénzosztást koordináló közérdekű vagyonkezelő Batthyány Lajos Alapítvány tavaly 1,5, idén 2 milliárd forinttal támogatja a szervezetet.

2022. május 19., 09:16

Szerző:

A Szánthó Miklós vezette Alapjogokért Központ, illetve a mögötte álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. bevétele 2013-as megalakulása óta egyre növekszik, idén minden eddiginél nagyobb, 2 milliárd forint közpénzből származó támogatást kap – írja a Telex.

A lap közérdekű adatigénylés útján jutott hozzá az információhoz, amelynek nyomán betekinthetett a a kormányzati pénzosztást koordináló közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) adataiba. Ennek során tíz olyan szerződést tekinthetett át, amelyet a BLA a független civil szervezetnek beállított szervezet mögötti kft.-vel kötött 2016 óta, és amelyek összesen körülbelül 5 milliárd forint közvetlen közpénz támogatást jelentettek a szervezet számára működési költségre, szerződéses, megbízásos vagy állandó állományuk és infrastruktúrájuk fenntartására.

A Szánthó Miklós vezette Alapjogokért Központtól korábban azt közölte a Telexszel, hogy nem lát el állami feladatokat, ezért nem tartoznak elszámolási kötelezettséggel, később mégis azt írták: büszkék arra, hogy tevékenységüket a BLA méltónak találta a támogatásra.

(Kiemelt képünk: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központot működtető cég vezetője. Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.