Orbán tovább nyomorítja az önkormányzatokat

Az újabb rendeletet a miniszterelnök jegyzi, és mától hatályos.

2021. november 26., 08:03

Szerző:

Újabb, az önkormányzatokat érintő rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben csütörtök este, amelyből egy korábbi döntés meghosszabbítása olvasható ki – vette észre a hvg.hu.

A rendelet azt mondja ki, hogy a kormány jövőre sem engedi, hogy az önkormányzatok emeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket. Ez pedig még jobban leszűkíti az önkormányzatok mozgásterét.

Hasonló döntést hoztak tavaly decemberben is, arra hivatkozva, ez „biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét”. A most kiadott, „a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi adó intézkedésről szóló kormányrendelet” címen történt módosítás így néz ki, ha a tavalyihoz hasonlítjuk:

  • A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
  • A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

Az újabb rendeletet is Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi, és péntektől, azaz mától hatályos.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)