A kormány 40 ezer adag Pfizer-vakcinát ad kölcsön Csehországnak

Prága már más országoktól is kapott oltóanyagot, legutóbb Szerbiától, százezer adag Pfizer-oltóanyagot.

2021. május 28., 10:28

Szerző:

„Figyelemmel a koronavírus-világjárvány következtében előállt európai járványügyi helyzetre”, a magyar kormány 40 900 adag Pfizer-vakcinát ad kölcsön Csehországnak. A döntés csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben - írja a Telex. Orbán Viktor ezt a feladatot Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterére és Szijjártó Péter külügyminiszterre bízta.

A lap emlékeztet, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 20-án a kormányinfón jelentette be, hogy – mint később kiderült, egyedüli EU-s országként – Magyarország nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, ami azt jelenti, hogy nem kéri a részét (19 millió adagot) a Pfizer-BioNTech által szállítandó 1,8 milliárd adagból. Egy nappal később pedig megejelnt egy Facebook poszt, mi szerint "a további brüsszeli vakcinabeszerzéseben nem veszünk részt, mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez.”

Csehország már más országoktól is kapott oltóanyagot, legutóbb Szerbiától százezer adag Pfizert. A magyar védettségi igazolvánnyal egyébként már szabadon lehet utazni a csehekhez.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Vajda János)