A KLIK nem támogatja tovább a súlyosan hátrányos helyzetű gyerekek iskoláját

Legalább 12 gyermek marad iskola, több száz pedig vizsgálat és tanácsadás nélkül. 

2022. április 27., 14:44

Szerző:

Sajtótájékoztatót és levél átadást szervezett a Klebelsberg Központ elé a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület, a Láncreakció oktatási munkacsoport és a Bliss Alapítvány, miután kiderült, a KLIK nem szándékozik támogatni a budapesti Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskolát, amely 12 súlyosan-halmozottan sérült gyermeket lát el nappali tagozaton és több száznak végez évente vizsgálatot és ad tanácsot, olvasható a Mérce riportjában.

Trexler Erik, a Bliss Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint azért gyűltek össze a Klebelsberg Központ előtt, mert veszélybe került a súlyosan halmozottan fogyatékos gyermekek oktatása.

„Hazánkban elsőként az alapítvány iskolája karolta fel a súlyosan halmozottan fogyatékos gyermekek oktatását. Azonban ez most veszélybe kerülhetett, mivel az iskola működését csak 50%-ban fedezi az állami támogatás, hiszen nem állami és nem egyházi fenntartású intézményről van szó. Így a működéshez szükséges költségek egy részét az alapítványnak kell előteremtenie. Ez csak úgy tud megvalósulni, ha a szülők fizetik ki a hiányzó részt”

– fogalmazott Trexler, aki szerint azért jártak iskolájukba az érintett gyerekek, mert kiszorulnának az oktatási rendszerből. Az igazgató reménykedik abban, hogy tiltakozásuk eredményeként változás történik és a fogyatékos gyermekek újra megfelelő körülmények között tanulhatnak majd idén szeptembertől. 

„Ma Magyarországon több, mint 1200 gyerek alapvető jogai sérülnek, vagyis súlyos jogsértés áldozatai, ugyanis nem tudnak iskolába járni, mert vagy iskola nincsen, vagy gyógypedagógus nincsen, aki oktathatná őket”

– hívta fel a figyelmet a problémára a sajtótájékoztatón Csiznier-Kovács Andrea a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület vezetője.

(Kiemelt kép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a minisztérium tükörtermében 2022. február 15-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.