Nagyon furcsa interjút adott a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Nemzetnek

Humanoid robotok és drónok a hátrányos helyzetű iskoláknak, ahol sokszor áram sincs az otthon.

2021. augusztus 2., 12:48

Szerző:

Több mint érdekes hangvételű interjút készített a Magyar Nemzet Hajnal Gabriellával, a Klebelsberg Központ elnökével, aki amellett, hogy értékelte a távoktatás eredményeit, még arról is beszélt: drónokkal és humanoid robotokkal oldanák meg a hátrányos helyzetű iskolák felzárkóztatását. Hajnal Gabriella szerint a Klebelsberg Központ sokat segített az intézményeknek a járvány alatt, ezt bizonyítja, hogy az elmúlt években mintegy 150 ezer informatikai eszközt szállítottak ki a tankerületi iskolákba, idén télen pedig több tízezres nagyságrendben laptopokat, asztali gépeket, tableteket. A sor azonban itt még nem ért véget, Hajnal ugyanis elmondta:

„jelenleg is beszerzés alatt áll több mint ötezer projektor, valamint drónok, 3D-nyomtatók és humanoid robotok is, melyek a XXI. századi oktatás új eszközei lesznek.”

A Klebelsberg Központ elnöke szerint ezeket az eszközöket kifejezetten a hátrányos helyzetű térségekbe szánják, és mintegy négyszázhúsz iskola részesül majd belőlük. A futurisztikus kitekintés után Hajnal Gabriella azonban elismerte, még mindig vannak olyan esetek, amikor a tanulók internet és áram nélkül élnek otthon. Elmondása szerint a pedagógusok igyekeztek őket is elérni, kiküldeni nekik a feladatokat. Megjegyezte, az érettségik jól mentek, az eredmények is jobbak lettek a tavalyinál, sőt a két tanévvel azelőttinél is. Arra a kérdésre, hogy szeptembertől már jelenléti oktatás lesz-e, Hajnal Gabriella elmondta, nagyon bízik benne, hogy végre visszaáll a rend. „A pedagógusok nagy számban megkapták a vakcinát, és várhatóan a tanulók közül is sokan be lesznek oltva őszre” – mondta.

A szaktanátok hiányát szerinte túldramatizálja az ellenzéki média,

és egyébként sem kell minden iskolába kémiatanár.

„Különösen az alacsony létszámú intézmények esetében igaz ez, ahol évfolyamonként egy-egy osztály van csak, és így négy-öt iskola tudja párhuzamosan megadni egyetlen kémiatanárnak a teljes álláshoz szükséges óraszámot” – nyilatkozta. A tanárképzést érintő változásokról Hajnal úgy fogalmazott: akik azt hangoztatják, hogy a tanárképzés lebutítása történik, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy valójában miről szólnak az újítások.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédet mond Szigetszentmiklóson, a Temesvár utcai iskola alapkőletételi ünnepségén 2021. június 23-án. A településen egy 16 tantermes, 450 diákot befogadó iskola épül. MTI/Mónus Márton)