A kisebb települések boltjaiban nehezebb lesz a készpénzfelvétel

„Köthetik például a boltok minimális vásárláshoz is készpénzfelvételt” – mondta a Jazzynek Szász Péter a portfolio.hu elemzője.

2023. július 3., 13:15

Szerző:

„Kialakul majd, hogy milyen feltételekkel kínálják az üzletek a készpénzfelvételi lehetőséget, köthetik például a boltok ezt egy minimális vásárláshoz” – mondta a Jazzy Business Class-ban Szász Péter a portfolio.hu elemzője.

A szakértő elmondta, hogy a boltok számára nem kötelező és a kormány jelenlegi döntésének az a lényege, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak és bankoknak ezt ingyenesen kell biztosítaniuk. Hozzátette, hogy  legalább havi két alkalommal és legfeljebb 40 ezer forint összegig. „Viszont a boltok, amennyiben ezt vállalják, nekik lehetőségük van ennél magasabb összeget is kiadni a kasszánál, ott viszont már ez az ingyenesség, ez nem köti őket sem és a bankokat sem, tehát onnantól kezdve felszámolhatnak esetleg ezért valamilyen díjat”.

Szász elmondta, hogy a kormány arra számít, hogy azokon a kisebb településeken ahol a készpénzfelvételi lehetőségek korlátozottak – mert bezárt a bankfiók, vagy leszerelték az ATM-et – az emberek legalább a boltokban hozzáférjenek a pénzükhöz.

„Viszont a nagy kérdés itt az, hogy egy kisebb településen, ahol mondjuk csak egy bolt működik érdeke lesz-e az hogy ezt bevezesse, mert emiatt esetleg több készpénzt kell a boltban tartani”

– fűzte hozzá Szász Péter. 

Az elemző arról mesélt a műsorban, hogy az egyik kiskereskedelmi lánc, amelyiknek egy bank néhány kártyájával ezt lehetővé tette, ott 3000 forintért lehetett vásárolni, és a maximális összeg 20 ezer forint volt. „És ha már itt a boltokról beszéltünk, a Portfolio megkérdezte a nagyobb láncokat, van, ahol már gondolkoznak a bevezetésén, viszont van olyan lánc, nagyobb lánc, ahol egyértelműen azt mondták, hogy jelenleg ezt nem tervezik”. Szász Péter hangsúlyozta , hogy „a fő célcsoport ilyen szempontból nem a nagyláncok és nem a nagyláncok vásárlói”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mónus Márton / 168.hu)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.