Egyelőre nem minden üzletláncnál tudunk készpénzt felvenni

Havonta kétszer, összesen plusz 40 ezer forint készpénzt vehetünk fel ingyenesen a bankszámlánkról a boltok pénztáraiban, legalábbis ott, ahol ez a lehetőség rendelkezésre áll.

2023. július 3., 09:48

Szerző:

Július elsejétől megnyílik a lehetőség, hogy havonta kétszer összesen plusz 40 ezer forint készpénzt vehessünk fel bankszámlánkról a boltok pénztáraiban – derül ki a gazdaságfejlesztési miniszter nemrég megjelent rendeletéből. A Napi.hu megkereste a népszerű kereskedelmi láncokat: vannak, akik egyelőre vizsgálják a lehetőséget, ám akad olyan üzlet is, ahol nem tervezik a szolgáltatás bevezetését. A számlavezetési alapdíjak is csökkennek. 

A most csatlakozó boltoknak óriási vevő fogási lehetőséget jelenthet, hiszen az eddigi 150 ezer forint így 190 ezer forintra emelkedik összesen négy tranzakciós lehetőséggel. A jogszabályból kiderül, hogy aki a 150 ezer forintos ingyenes ATM-es készpénzfelvételt már igényelte korábban, nincs semmilyen teendője most. Az viszont fontos, hogy az ATM-es készpénzfelvételhez nyilatkozni kell a banknál. A rendelet azonban kimondja, hogy aki ezt a nyilatkozatot már megtette, annak automatikusan jár a készpénzátvétel (cash-back) szolgáltatás költségmentes igénybevétele a meghatározott limitig.

A CBA franchise rendszerben üzemel, így az üzleteket működtető vállalkozások saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy a szolgáltatást bevezetik-e – mondta Fodor Attila kommunikációs igazgató a lapnak. A Tesco a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy elsősorban a bankkártyás terminál tulajdonosának kell lehetővé tennie a szolgáltatást, a kereskedők csak ezután tudják összehangolni a saját rendszereikkel.

A Tesco jelenleg vizsgálja a lehetőséget. A Lidl szintén vizsgálja az ingyenes készpénzfelvétel bevezetésének lehetőségét, de pontosabb információval jelenleg nem tudtak szolgálni. A Spar kommunikációs vezetője azt a választ adta, hogy „nem tervezik a bevezetést”.

Július elsejétől a mostani háromezer forintról ezer forintra csökkennek a minden banknál kötelezően rendelkezésre bocsátandó alapszámlák számlavezetési díjai. 

Az alapszámla havidíja eddig az előző év utolsó napján érvényes minimálbér 1,5 százaléka volt, július 1-től ez a minimálbér 0,5 százalékára csökken – így lesz ezer forint. 

A bankoknak ilyen csomagot kötelező biztosítaniuk, ettől csak lefelé térhetnek el (árban és szolgáltatásban egyaránt) az alapcsomagoknál. A havidíj egyébként tartalmazza a számlavezetési díjat és az éves kártyadíjat is. Ezeknek kötelezően tartalmazniuk kell a következő szolgáltatásokat: 

  • havonta két darab, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvételi lehetőség bármely magyarországi ATM-ből
  • vagy legfeljebb egy 50 ezer forint értékű készpénzfelvétel saját bankfióki pénztárban
  • összesen maximum 100 ezer forint értékig négy esetei vagy rendszeres átutalási megbízást lehet indítani
  • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás és készpénzbefizetés
  • forintban történő beszedés

Mint minden bankszámlacsomagnak, ennek is lehetnek egyéb díjai. Ilyen például a bankkártya pótlásának, letiltásának és egyéb (fenti felsorolásban nem szereplő) tranzakciók díjai. Az alapszámla nyitásának két fontos feltétele van, ezekre mindenképp érdemes odafigyelni. Egyrészt ha valaki alapszámlára szeretne váltani, akkor előtte meg kell szüntetnie a meglévő számláját. Másrészt folyószámla-hitelkeret sem kapcsolódhat ehhez a számlatípushoz, ha valakinek erre szüksége van, akkor drágább csomagot kell választani.

(Kiemelt képünkön bankjegyek. Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.