A katások nyolcvan százaléka eltűnik

Borítékolható, hogy lesznek olyan vállalkozók, akik hivatalosan abbahagyják a tevékenységüket, de maszekolnak majd kicsit a lakosságnak, aztán nem adnak számlát.

2022. július 12., 18:22

Szerző:

„Nagyon sok baj van vele” – mondta a 24.hu-nak az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke, Németh László a hétfőn benyújtott és meg is szavazott törvénnyel kapcsolatban.

Példákkal, egyelőre megválaszolatlan kérdésekkel érzékeltette, mi a gond azzal, hogy (a taxisok kivételével) csak magánszemélyeknek számlázhatnak a jövőben a katázók. Hogyan fogja a kistelepülésen működő pékség ezután megjavíttatni az autóját a katás autószerelőjével, aki eddig mindig megoldotta, hogy miután végeztek a kiszállítással, bevihessék hozzá az autót, és elvégezhessék rajta a szükséges munkákat? Hiszen a katás autószerelő nem fogja tudni bevállalni a pékség autójának javítását, mert másik vállalkozásnak nem adhat számlát szeptembertől.

A katás kulcsmásoló meg ki fogja írni szeptembertől, hogy mivel nem adhat számlát nem magánszemélynek, ezért nem szolgál ki például szállodákat, irodaházakat, önkormányzatokat, stb. mert nem adhat nekik számlát? Közülük sokan dolgoztak másodállásban – ők meg teljesen kiesnek a katázás alól.

És mi lesz azzal a cipésszel, aki egy faluban vagy kisvárosban már nem tudott annyit keresni, hogy megéljen a cipőjavításból, elment dolgozni valahova, de azért esténként még odaült a stokihoz, felvette a cipészmellényét, és megcsinálta azoknak a lábbelijeit, akik erre igényt tartottak?

Másodállásban ő sem dolgozhat tovább katásként, valószínűleg abbahagyja. A lakosság pedig hiába akarja majd megjavíttatni az elhasználódott cipőit. Pedig a még megmaradt cipészeket számos helyen nagy becsben tartják, tud olyan 30 ezres várost, ahol amikor arról volt szó, hogy bezárhat az egyetlen cipész, még gyűjtést is rendeztek volna, csak maradjon meg.

Felvetette még, mi lesz az építőiparban, ha nem lehet majd a katás boltból venni két szerszámnyelet, ha az van a legközelebb, és gyorsan kell, mert eltörött? A kisboltos nem fog megélni, az építőiparos meg mehet messzebb szerszámnyélért. Megemlítette ő is a szépségipari vállalkozókat (fodrászokat, sminkeseket), akik közül nem kevesen dolgoznak be filmeseknek, színházaknak – a tevékenységük ezen lába nekik is ki fog esni, vagy kénytelenek másfajta adózásra váltani.

Ezt már eljátszottuk egyszer a kata bevezetése előtt. Hiszen volt, amikor felvetődött, hogy katás számlát nem fogadhatnak be vállalkozások. De aztán a finomhangolás során ez mégis lehetővé vált. Miért térünk vissza ehhez az ötlethez? Vagy ennyire meg akarják szüntetni a katát?

Véleménye szerint aki most katás, azoknak a nyolcvan százaléka meg fogja szüntetni a katát, és átmegy átalányadózásba, esetleg más adózási formába, ha egyáltalán továbbra is akar majd vállalkozni.

Borítékolta azt is, hogy bizonyára lesznek olyan vállalkozók, akik hivatalosan abbahagyják a tevékenységüket, de maszekolnak majd kicsit a lakosságnak, aztán nem adnak számlát. Úgy véli, újra megszaporodhatnak a hasonló, adóelkerülő megoldások. De biztos, hogy ezt akarjuk? – kérdezte ismét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

10:03

Pénteken időjárási szempontból is kettészakad az ország. A Dunántúlon heves viharokra, jégesőre kell számítani, az ország déli és középső tájain pedig 40 fokos hőség várható.