A karácsonyi krumplit és almát az agrárkamara egyik megyei elnökétől vette a külügy

A külügy egy nevet közölt, kiderült, hogy ő az agrárkamara szabolcs megyei elnöke, de azt nem tudni, hogy valóban bajba jutott gazdák termékeiről volt-e szó.

2021. február 2., 14:07

Szerző:

Az Átlátszó közadatigénylésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium 45 nap alatt válaszolt, hogy pontosan milyen gazdáktól mennyi terményt vásároltak a minisztériumi dolgozók számára karácsonyi ajándéknak. Szerződéseket is kértek, azt nem kaptak, csak egy mondatot:

 “2020. évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1.000 zsák 10 kg-os burgonyát és 1.000 tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást vásárolt Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben.” - idézi a lap.

Kiderítették, hogy Rácz Imre az agrárkamara szabolcs megyei elnöke, aki megerősítette, hogy a minisztérium neki fizette ki az árut. 

Ez azért érdekes, mert Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára korábban azt közölte, hogy “bajba jutott szabolcsi gazdáktól” vásárolták a terményeket, akik a nehéz helyzetben nem tudják azokat eladni.

Az ár a lap szerint a piaci ár alatti volt valamivel. Rácz Imre az ügylettel kapcsolatban további részleteket nem árult el, így nem derült ki, hogy valóban bajba jutott gazdák terményei eladásában segített, vagy éppen a saját vagy ismerőse áruját sikerült eladnia. 

Azt ugyanakkor elmondta, hogy a gazdák tárolóiban sok burgonya maradt, és karácsony előtt több helyen is megpróbálták azokat eladni, például önkormányzati ételosztáshoz.

 

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.