A járvány leple alatt vettek ki több milliárdot a közös kasszából

A K-Monitor kiperelt több mint ötven olyan nem nyilvános, 2000-es kormányhatározatot, amely közérdekű vagyonkezelő alapítványok támogatásáról rendelkezik 2021 és 2023 között. 

2023. szeptember 6., 13:26

Szerző:

 

A koronavírus járvány alatt létrehozták a közérdekű vagyonkezelő alapítványok rendszerét. A NER jelenleg összesen 35 darab alapítványa a létrehozáskor kapott legalább 600 millió forintot, ingatlanokat, részvénycsomagokat és kétharmados törvényben rendelkeztek arról, hogy Magyarország mindenkori költségvetésének tervezésekor előresorolt tényező a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok vagyonkezelés útján történő, illetve a közfeladat ellátásához közvetlenül szükséges finanszírozási feltételeinek a biztosítása – írja a K-Monitor, ami az üggyel kapcsolatban 78 oldalnyi titkos határozatot perelt ki.

Szerintük az alapítványok által végzett közfeladatok meghatározásai sokszor homályosak. A valóságban pedig luxusberuházások, politikai rendezvények, átláthatatlan külföldi ingatlanvásárlások is belefértek. Az alapítványok vezetői pozícióit a kormányhoz közel álló szereplők töltötték be, ez az egyetemfenntartó alapítványok esetében különösen nagy galibát okozott. 

A K-Monitor először adatigényléssel próbálkozott, végül pert indítottak és nyertek, így a Kormányiroda megküldte a nyilvánosság elől titkolt, úgynevezett 2000-es kormányhatározatokat – gépileg olvashatatlan képi formában.

 

Az adatokból az látszik, hogy

intenzív egyeztetés zajlott az alapítványok és a kormány között, amelynek eredményeként milliárdok mozdultak meg a költségvetésben akkor is, amikor költségvetési kiigazításokra, kiadáscsökkentésre volt szükség.

Februárban 14 millió eurót (5,4 milliárd forintot) ígértek oda a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak. Az MCC idei, 5 milliárdos támogatását külön mentesítették a kötelezettségvállalási tilalom alól – azonban felmerült a gyanú az oknyomozó szervezetben, hogy a megküldött lista még így sem teljes, kétségesnek találják ugyanis, hogy az MCC 2023-ban egyetlen támogatáshoz jutott volna.

Bizonyos esetekben évtizedekre előre elköteleződött az alapítványok egyes tevékenységeinek közpénz-finanszírozása mellett, például Demeter Szilárd Magyar Kultúráért Alapítványa 150 milliós támogatáshoz jutott 2023-tól, nem tudjuk meddig. 

(Kiemelt képünkön Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeum épületében 2019. március 5-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor)