A HM tagad: nem engedtek át Ukrajna felé fegyverszállító helikoptereket

Tagadja a magyar kormány, hogy fegyverszállító helikoptereket engedett volna át Ukrajna felé – írta az ATV. Viszont a Politico információi szerint a magyar kormány titokban többször is engedélyezte a légtérhasználatot fegyverszállításhoz.

2023. április 16., 09:03

Szerző:

Bár a magyar kormányt megkereste a Politico az üggyel kapcsolatban, ők nem kaptak választ. Az ATV kérdésére azonban annyit reagált a Honvédelmi Minisztérium, hogy „a Politico értesülései tévesek”.

A szaktárca szerint a magyar kormány álláspontja nem változott: nem küldenek sem fegyvert, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem engednek át katonai szállítmányokat sem Ukrajna felé.

Azt már például nem tartalmazta a közlemény, amit a magyar kormány korábban elismert, hogy a Honvédség humanitárius célból részt vesz ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében, valamint sebesült ukrán katonákat is elláttak Magyarországon.

A Politico újságírói egy 53 oldalas amerikai katonai hírszerzési dokumentumköteg alapján összegezték a szivárogtatási botrány iratainak Európáról levont legfontosabb tanulságait és állításait. Az iratok szerint a magyar kormány titokban megengedheti a szövetségeseinek, hogy fegyverszállításra használják a légterét annak ellenére is, hogy a kormány azt állítja, hogy tiltja ezt – erről a Telex számolt be.

Az egyik dokumentum részletesen leír egy tervet, miszerint ukrán pilóták Horvátországból magyar légtéren át reptetnek adományozott harci helikoptereket Ukrajnába. „Ha ez igaz, az nemcsak azt mutatja, hogy Magyarország fegyverszállítást enged a légterében, hanem ellentmond azoknak a sajtóhíreknek is, miszerint a helikoptereket Lengyelországba viszik első körben” – írja a Politico.

(Kiemelt kép: a 18. Külön Hadsereg Repülődandár legénysége egy bevetést követően ellenőrzi egy helikopter farokrészét Kelet-Ukrajnában 2023. február 9-én, Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziója közepette. Fotó: Ihor Tkachov / AFP)