A hétvégén ketten fulladtak a Balatonba, a vízirendőrök 21 embert mentettek ki

A balatoni vízirendészet helyettes vezetője hétfőn nyilatkozott az eddigi mentésekről és halálesetekről.

2021. június 28., 18:29

Szerző:

A hétvégén ketten is életüket vesztették a Balatonban, miközben péntektől vasárnapig huszonegy embert mentettek ki a tóból a vízirendőrök, tájékoztatta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője hétfőn az MTI-t.

Verb István elmondta, idén már négyen fulladtak a Balatonba. Hozzátette: egyikük sem sértette meg a fürdőzés szabályait, és a balesetek idején nem volt viharjelzés sem érvényben. Még mind a négy ügyben zajlik a vizsgálat közigazgatási eljárás keretében.

Ketten feltehetően rosszullét következtében haltak meg, partközelben, olyan kis vízben, ahol még a lábuk is leért. A harmadik esetben egy horgász vesztette életét, akinek felbillent, majd elmerült a kajakja. Legutóbb vasárnap egy SUP-ot bérlő fiatal tűnt el Siófoknál a mélyvízben. A körülötte lévők csak annyit észleltek, hogy üresen sodródik a vízieszköz. Hiába ért ki a helyszínre két percen belül a vízirendőrség, az elmerült fiatalembert sokáig nem találták meg, az életét már nem lehetett megmenteni.

A helyettes kapitányságvezető arról is beszámolt, hogy idén eddig 47 esetben száz embert mentettek ki a Balatonból a vízirendőrök; most péntektől vasárnapig tíz esetben 21 embernek kellett segítséget nyújtani. A Balatonon civil vízimentők is tevékenykednek, ők nyár végén közölnek összesített mentésszámokat.

A pénteki vihar előtt sikeres volt a megelőző munka, mindenkit igyekeztek kiterelni a partra. Még így is éjjel kettőig mentettek: öt, a vihar miatt kikötni már nem tudó vitorlást 13 emberrel a fedélzeten kellett partra segíteni. Arra a kérdésre, hogy jelent-e a szokásosnál nagyobb veszélyt az utóbbi pár évben népszerűvé váló SUP, a kapitányságvezető-helyettes azt felelte, hogy nem, ha szabályosan használják.

Verb István hangsúlyozta: csak úszástudással szabad mélyvízbe menni, fürdőeszközt használni, vízijárművekről felhevült testtel és úszástudás nélkül nem szabad vízbe ugrani, a mederviszonyokat, a partokat nem ismerőknek, gyengén úszóknak javasolt mentőmellényt viselniük a vízieszközökön.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő napokban ismét rendkívül meleg időjárás várható, amely erősen kihat mindenki szervezetére, ezért nem célszerű a nyílt vízen tartózkodni az extrém melegben, általában 11–16 óra között.

Ha valaki bajba kerül vagy bajbajutottat lát a Balatonban, az 1817-es segélyhívó telefonszámon kérhet segítséget.

(Kiemelt kép: Zamárdiban található webkamera felvétele)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.