A magyar egyetemisták mintegy fele megélhetési gondokkal küzd

Egy év alatt 10-25 százalékkal emelkedtek a magyar egyetemisták kiadásai, és bár a szociális támogatások alapját jelentő hallgatói normatíva összegét három éve emelték, ebből az infláció miatt már semmit nem lehet érezni. 

2023. február 20., 13:37

Szerző:

Az EFOTT témában végzett felmérését kitöltő 1100 egyetemista 20 százaléka teljesen elégedett az anyagi helyzetével, azonban a tanulók 56 százaléka arról számolt be, hogy jelentősen befolyásolja az életét a mindennapi megélhetési költségek emelkedése – írja az Eduline. A legtöbben úgy számoltak, hogy a 10-25 százalékos költségemelkedést leginkább az étkezési, szórakozási és lakhatási kiadásokban lehet érezni.

„Az egyetemisták lakhatásra átlagosan 50 és 180 ezer forint közötti összeget költenek, 50-60 ezer forintot fordítanak étkezésre, szórakozásra pedig 20-40 ezer forint megy el egy hónapban.

A felmérés résztvevőinek 59 százaléka dolgozik a tanulás mellett, ebből rendszeres jövedelme van, ösztöndíjat 30, zsebpénzt 29 százalékuk kap.”

A válaszadók háromnegyede csökkentette a kiadásait az elmúlt évben. A legtöbben a szórakozásra (77 százalék) és a étkezésre (61 százalék) szánt összegeken spórolnak.

Ha túl nagyok a költségek, a diákok dolgozni mennek tanulás helyett

A 2020 óta havi 8300 forint a tanulmányi ösztöndíj alsó határa. Az átlag 15-25 ezer forint között  mozog, míg a szociális támogatásra is jogosultak havonta legalább 16-32 ezer forinttal számolhatnak. A rendszeres tanulmányi és szociális egyetemi támogatások többsége azonban így sem haladja meg a 40-50 ezer forintot.

A hallgatói normatíva 2020. február 1-je óta 166 600 forint, de ezt az összeget a hallgatók nem egyben kapják. A felsőoktatási intézmények ezt az összeget a jó tanulmányi eredményű, illetve a rászoruló tanulóik anyagi támogatására fordíthatják. A hallgatói normatíva összegéhez igazodik például a tanulmányi ösztöndíj, a szociális támogatás, az elsőéveseknek szóló alaptámogatás is.

Eszterhai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) január óta hivatalban lévő elnöke elmondta, hogy a probléma kezelése a következő kétéves elnökségi időszakában mindenképp nagy hangsúlyt kap majd. A téma kapcsán még külön kiemelte a kérdést, miszerint az ösztöndíj valóban betölti-e ösztöndíjfunkcióját, mert szerinte a tanulásra fordított órák nem feltétlenül jelennek meg a tanulmányi ösztöndíj összegében. 

„Ha valakinek emelkednek a megélhetési költségei, a kutatás vagy a tanulás mellett, vagy inkább helyett úgy dönt, dolgozni kezd, hogy fenn tudja tartani magát” 

– magyarázta a HÖK elnöke, aki kiemelte: ha növekednek az anyagi terhek, az egyetemisták fókusza a megélhetésre kerül át, nem pedig arra, amiért ők tulajdonképpen egyetemisták: a tanulásra és az egyetemi létre.

(Kiemelt képünk illusztráció: végzős egyetemista hallgatók az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.