A háborús uszító Kirill pátriárka kitüntette Semjén Zsoltot

Kirill pátriárka méltatása szerint Semjén Zsolt gondját viseli annak, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék.

2022. szeptember 27., 15:21

Szerző:

Orosz egyházi kitüntetést vehetett át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A két héttel ezelőtti eseményt nem verte ugyan nagydobra a magyar kormány, de az arról szóló hír megtalálható a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján, szúrta ki a hvg.hu.

A közlemény szerint Hilarion Budapest-magyarországi metropolita szeptember 13-án, a „magyar kormány épületében” (hogy ez pontosan melyik, nem részletezték) nyújtotta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a „Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát. Mint írták, a magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

„Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék” – írta köszöntőjében Hilarion metropolita. Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda “az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”. A rend három fokozatú, Semjén Zsolt a II. fokozatot kapta – a II. és a III. fokozat egyébként csak 2009 óta létezik, addig egyféle létezett belőle. A kitüntetéssel egy csillag, szalag és oklevél jár. A mellre tűzhető és a nyakba akasztható típusok ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében egy olajág van. A medálon a rend mottója – Pál apostol szavai: „Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek” olvasható.

(Kiemelt kép forrása: Magyar Ortodox Egyház)