Földgázellátási vészhelyzet – Fontos döntést hozott a kormány

Az Ukrajnában zajló háború miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt állami felügyelet alá vonta a magyar kormány az FGSZ Zrt.-t.

2022. június 5., 11:37

Szerző:

A magyar kormány elrendelheti a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság állami felügyelet alá vonását – írja az Index.hu a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján.

Mint azt a határozatban írják, a magyar állam nevében az energiapolitikáért felelős miniszter jár el, aki megteszi mindazokat az intézkedéseket, amelyek az FGSZ működőképességének fenntartása és az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében szükségesek. A miniszter kizárólagosan jogosult dönteni a Társaság közgyűlésének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A rendelet a miniszternek a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 97. § (2) bekezdése szerinti, a földgázellátási válsághelyzet vészhelyzeti szintjét elrendelő, a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozata közzétételekor lép hatályba.

Az FGSZ Zrt. közleménye szerint „a földgázellátási vészhelyzet olyan súlyos gázellátási zavar, mely során nem áll rendelkezésre elegendő gázforrás az ellátási igények kielégítésére. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. rendszerüzemeltetőként folyamatosan monitorozza az ország földgáz-ellátásának folytonosságát, ám jelenleg nem tapasztal fennakadást az ország ellátásában.”

(Kiemelt kép: Egy dolgozó az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.