Videó: a győri képviselő, Hajtó Péter kidöntött egy tűzcsapot

Videón rángat ki egy tűzcsapot a helyéről a győri képviselő, Hajtó Péter, feljelentették a rendőrségen. 

2024. január 25., 08:25

Szerző:

Videón mutatta be Hajtó Péter, győri képviselő, hogy a tűzcsap furán van bekötve, ezért elkezdte kirángatni a földből az állítva, hogy a „tűzcsap kamu” – írta meg a Blikk.

Mint ahogy Facebook posztjában írja: 

„A lakosság vette észre, hogy a reptéri úti tűzcsap furán áll. Kiderült, hogy a tűzcsap sehova nincs bekötve, mi több, egy méter cső nem sok, de annyi sincs alatta. Kipróbáltam, megnyitottuk a csapot: száraz, mint a sivatag! Ez egy kamu tűzoltó csap! Nincs bekötve. Életveszélyes! Mi több: ezt a város kifizette, ⁠ezt a Pannonvíz állítólag rendszeresen teszteli…"

Hajtó videójából egyértelműen kiderül, hogy a reptéri úti tűzcsapban egyáltalán nincs víz, tulajdonképpen olyan egy száraz csonk, nincs bekötve sehová, tehát egy esetleges tűzesetnél, csak félrevezető lehet. 

Hajtó Péter tévedett: mégsem kamu a vízcsap

Az esettel kapcsolatban a Blikk felkereste a Pannónia-Víz Zrt. igazgatóját, Horváth Ottó, aki úgy nyilatkozott az esettel kapcsolatban, hogy: 

„Hajtó Péter képviselő úr hibásan nyilatkozott akkor, amikor azt vélelmezte, hogy amikor kitörik egy tűzcsap, mindent elönt a víz. Jelen esetben ez nem így történt, mert ez a kitört tűzcsap kitörésbiztos tűzcsap volt, aminek pont az a lényege, hogy ha fizikai behatás éri, például kitörik, akkor lezár, így nincs vízveszteség. A képviselő úr ebből arra következtetett, hogy ha nem folyik a víz, akkor nincs a föld alatt összekötve a tűzcsap a vízvezeték-hálózattal”.

Kedden Hajtó Péter újabb bejegyzést posztolt a Facebook-oldalán, hangsúlyozva, hogy a rendőrség megerősítette az állítását, és elindította a nyomozást az ügyben. Emellett még azt is hozzátette:

„A videó tavaly októberben készült. Akkor és az előtt se cső, se víz nem volt a csapban, ez látható. A város 'állítólag' lakossági bejelentésre megcsinálta. De mit??? Mert hát ugye, szerintük minden rendben volt... Akkor mit kellett megcsinálni szerintük?” 

– számol be a lap. 

Horváth Ottó hangsúlyozta, hogy valóban teljesen lecserélték a tűzcsapot 2023 novemberében annak érdekében, hogy helyreállítsák a működését. Korábban ugyanis már megrongálódott a tűzcsap. Mivel az ipari területen nagy, széles zöld területen vannak elhelyezve ezek a tűzcsapok, valószínűleg egy teherautó okozta a kárt – tette hozzá a vezérigazgató.

Az ügy kapcsán a Pannónia-Víz vezérigazgatója rámutatott, hogy bár a videóban nem sikerült vizet folyatni a tűzcsapból a fent említett magyarázatok miatt, azok a meglévő, működő hálózatra vannak bekötve. Elmondta továbbá, hogy a tűzcsapokat 2018-ban újították fel, és egy sikeres üzempróbát követően az önkormányzat és a Pannónia-Víz Zrt, mint üzemeltető, átvették a rendszert – írja a Blikk. 

A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy a cég történetében még nem fordult elő ilyen, hogy valaki egy TikTok-videón mutatja be, ahogy megrongál egy tűzcsapot. Ráadásul a tűzcsaphoz csak az illetékes szakembereknek van jogosultságuk hozzányúlni.

A Blikk úgy tudja, hogy az ügyben érintett önkormányzat feljelentést tett az üggyel kapcsolatban, de ezt az információt, a vezétigazgató nem erősítette meg. 

A vezérigazgató elmondása szerint a tűzcsap jelenleg tökéletes állapotban van, kedden ellenőrizték, és a víz a megfelelő mennyiségben folyt belőle.

(Fotó: Képernyőffelvétel Hajtó Péter Facebook videójából)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.