A gyermekek oltásával az omikron ellen készülünk fel

Lisziewicz Julianna szerint nagyon nehéz telünk lesz, ugyanis az omikrontól kell védeni a gyerekeket.

2021. december 11., 07:57

Szerző:

A következő koronavírus-hullámot az omikron-variáns okozhatja és ezt érdemes figyelembe venni a jelenleg zajló, a gyermekek beoltását célzó kampányban is – mondta a Hír TV-ben Lisziewicz Julianna immunológus, akit az Index idézett.

A szakértő szerint az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásával kapcsolatban fontos átgondolni, hogy pontosan mi ellen is akarják megvédeni a gyerekeket, ugyanis a következő hullám ellen védjük meg a gyerekeket, nem pedig a mostani delta-variáns ellen védekezünk.

„A következő hullámot az omikron fogja okozni, ami itt van a nyakunkon”

–  mondta, majd hozzátette: a variánsban az eredeti, vuhani vírushoz képest 35 változás van a vírus tüskefehérjéjében, ami a védettség szempontjából is nagy változásokat eredményezhet.

„Azt javaslom, hogy várjuk ki azt az eredményt, hogy a jelenlegi oltások mennyire lesznek hatásosak az omikron ellen, és annak megfelelően oltsuk be a gyerekeket”

– emelte ki az immunológus.

A műsor kitért a külföldön zajló koronavírus elleni védekezésre is, ahol a gyermekek oltása már jóval korábban megkezdődött. Azonban Lisziewicz Julianna szerint ott még elsősorban nem az omikron elleni, hanem a delta-variáns elleni védelemre készültek fel.

„Tehát, ha mi most kezdjük – szerintem későn – a gyerekek beoltását egy két éves vírus ellen, akkor ne csodálkozzunk, hogy az már nem lesz annyira hatásos az omikron és a következő variánsok ellen”

– fogalmazott Lisziewicz Julianna. Az immunológus kiemelte, hogy habár az omikron jelenlétét nálunk még nem mutatták ki, az nem az jelenti, hogy még itt sincs. Az omikron már biztos, hogy itt van Magyarországon:

 „Tehát én azt mondom, hogy nagyon nehéz telünk lesz”.

(Kiemelt kép: Bécs, 2021. november 15. A koronavírus ellen kap oltást egy lány Bécsben 2021. november 15-én. Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.