A főpolgármester szerint forradalom van a fővárosban

Karácsony Gergely szerint bringás forradalom van Budapesten, egyre többen választják a kerékpárral közlekedést. 

2022. május 20., 14:59

Szerző:

A főpolgármester a Mol Bubi közbringarendszer egy évvel ezelőtti megújulása és a hálózat újbudai bővülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány idején sokan kezdték el használni a kerékpárjukat, ami úgy tűnik tartós változást hozott a közlekedésben – írja az MTI. 

A megújult Mol Bubi nagyon nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen közlekednek Budapesten kerékpárral – tette hozzá a főpolgármester.  A XI. kerületben, a Bikás park metróállomásánál újonnan kialakított Mol Bubi gyűjtőállomásnál tartott sajtótájékoztatón Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója közölte: Kelenföld is bekapcsolódik a Mol Bubi hálózatába, a XI. kerületben tíz új állomást adnak át. Ezzel elérték, hogy a 4-es metró az első olyan metróvonal, amelynek minden állomásánál van Mol Bubi gyűjtőpont.

A régi közbringarendszer 2020-ban 170 millió forint veszteséget termelt, az elmúlt egy év azonban már nullszaldós, és e hónap végére eljutnak oda, hogy a szolgáltatás pár tízmilliós nyereséget termel. Ez azt jelenti, hogy 200 millió forintos javulást tudtak elérni – magyarázta, hozzátéve, hogy ez alapvetően a díj- és a szponzorációs bevételeknek köszönhető. Ez utóbbihoz kapcsolódva Walter Katalin köszönetet mondott a Molnak a „jó partneri kapcsolatért.”

A BKK vezetője közölte azt is, hogy az árakat csökkentették, mégis a legnagyobb növekedést a díjbevételben érték el. Megtízszereződött a bevétel a jó felhasználószámok miatt - mondta, megjegyezve, hogy a héten megtörtént a kétmilliomodik utazás a Mol Bubival.

László Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Újbuda polgármestere arról beszélt, hogy a légszennyezettség ma Magyarországon évente mintegy 12 ezer ember életébe kerül, és ennek óvatos becslések szerint is a harmada jut a fővárosra. Kiemelte: ilyen szempontból a kerékpározás elterjedése abszolút indokolt. A XI. kerület 15 millió forinttal járult hozzá az új gyűjtőállomások létrehozásához, valamint Újbuda kerékpárutak kijelölésével és kialakításuk támogatásával is hozzá akar járulni „egy egészségesebb életforma elterjedéséhez” – közölte.

Orosz Anna (Momentum), Újbuda alpolgármestere, országgyűlési képviselő hozzátette: a következő hónapokban hatvan újabb biciklitámaszt hoznak létre a kerületben. Czikora Tamás, a Mol-csoport mobilitásvezetője elmondta: 2050-re szeretne a Mol-csoport karbonsemleges lenni, 2026-ig pedig a körforgásos gazdálkodás beindítására egymilliárd dollárt költ. A jövő elképzelhetetlen az alternatív és a közösségi közlekedési formák elterjedése nélkül, ezért is állnak szponzorként a Mol Bubi mellett – mondta.

Megemlítette azt is, hogy ma Budapesten több mint 690 ezer személyautó van forgalomban. A XI. kerületben a Bikás parkban elhelyezett mellett új Mol Bubi-gyűjtőállomást alakítottak ki a Csóka utca és a Bogyó utca között, a Szent Gellért templomnál, a Karolina út és a Tétényi út találkozásánál, a Vahot utca és a Wartha Vince utca sarkán, a Szent Imre kórház előtt, a Fraknó utca és a Bánk bán utca sarkánál, a Bogdánfy utca és Neumann János utca találkozásánál, a Hauszmann Alajos utca és a Fehérvári út kereszteződésében, valamint az Etele téri metróállomásnál.

 A sajtótájékoztató után több témában is tettek fel kérdéseket Karácsony Gergelynek, aki ezekre válaszolva azt mondta: az önkormányzati hitelkérelmek ügyében a kormány önkényesen dönt. A mostani rendszerben az önkormányzatok nem tudnak hitelt felvenni olyan beruházásokhoz sem, amelyek megtérülnek. Főpolgármestersége alatt a kormány a fővárosi önkormányzat semmilyen hitelkérelmét nem támogatta még, holott a rendszer működne, ha valamilyen átlátható és nem politikai célzatú szempontrendszer alapján döntenének – tette hozzá. A Lánchíd majdani, felújítás utáni forgalmával kapcsolatban a főpolgármester közölte, az ügyben a nyáron elindul egy társadalmi párbeszéd.

„Nem jelentettem be, hogy a Lánchidat lezárjuk”, de felmerült az a szakmai javaslat, hogy a hídon buszsáv legyen – idézte fel, kiemelve: a kérdésben még nem született döntés, mindenki szempontját figyelembe veszik majd. A pesti alsó rakpart forgalmáról fontos vita bontakozott ki, amely arról szól, „hogyan tudunk egy élhetőbb, szerethetőbb és zöldebb Budapestet csinálni” – fogalmazott. Idejétmúlt hozzáállás, hogy egy történelmi belvárosban "a várost átszelő autópályák" vannak - jelentette ki. Minden változás okkal okoz félelmet és indulatot különböző társadalmi csoportokban, de ezt a vitát nem lehet megspórolni – mondta Karácsony Gergely.

(Kiemelt képünk: Karácsony Gergely interjú. Budapest, 2020. június 23. Fotó: Pozsonyi Roland / 168.hu)

17:41

Karbantartás miatt rövidített útvonalon járnak a 4-es és a 6-os villamosok a mostani hétvégén, a kimaradó szakaszon pótlóbuszokat állítanak forgalomba – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel. Karbantartás miatt pótlóbuszok járnak a H5-ös (szentendrei) HÉV vonalának egy szakaszán is a hétvégén és a következő hétvégén. Vasárnap pedig futóverseny miatt lezárásokra kell készülni  a Clark Ádám tér és az Attila út környékén. S ha ez mind nem elég, az Agrárminisztérium épülete átépítésének idejére lezárják az V. kerületi Kozma Ferenc utcát hétfőtől; a lezárás miatt változik a 70-es és 78-as trolibuszok végállomása, valamint a 15-ös autóbusz Gyöngyösi utca irányú megállója.

17:34

Péntek estétől nyugat, délnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek, melyekből az éjszaka során – legkisebb eséllyel a Tiszántúlon – záporok, zivatarok kialakulása várható.