A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.

2023. március 29., 14:19

Szerző:

 A levélben – amelyet szerdán jutatott el az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-hez – Matti Vanhanen azt írta: „a finn parlament és a magam nevében szeretném kifejezni Önnek legőszintébb elismerésünket” azért, hogy a magyar Országgyűlés ratifikálta Finnország kérelmét a NATO-tagság elnyerésére.

Kiemelte: az „Oroszország ukrajnai agressziós háborúját követő jelenlegi kritikus geopolitikai helyzet" minden eddiginél közelebb hozta egymáshoz országaikat, és a NATO-tagság tovább mélyíti majd a kapcsolatot Finnország és Magyarország között. Megjegyezte: remélhetőleg a következő parlamenti ciklusban is folytatni fogják az erős parlamenti együttműködést és minden területen megerősítik a partnerségüket.

A finn házelnök megköszönte magyar kollégájának „a kiváló együttműködést, amelyet az Eduskunta, a finn parlament elnöki székében” töltött hivatali ideje alatt tapasztalt. A „parlamentjeink közötti szoros kapcsolatok és a partnerség, valamint a finn és a magyar parlamenti képviselők parlamentközi szervezetekben való együttműködése továbbra is kiemelt prioritás marad az új összetételű parlament napirendjén” – fogalmazott Matti Vanhanen.

(Kiemelt képünk: Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke (b) és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke kezet fog Helsinkiben 2023. március 8-án. A Hende Csaba vezette parlamenti delegáció Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja előtt látogatott az északi országba. MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt)

Kaposvárra hozza legnagyobb európai gyártóegységét a kínai Jiecang, a lineáris hidraulikus szerkezetek előállításával foglalkozó vállalat mintegy 25 milliárd forintos beruházásával 200 új munkahely jön létre a városban – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.