Visszavonul Muhi András, az egyik legsikeresebb magyar filmproducer

Visszavonul Muhi András filmproducer, mert a Magyar Filmintézet az utóbbi években minden filmtervét visszautasította. A filmproducer szerint annak, aki nem tartozik a Filmintézet jelenlegi vezetőségének kedvezményezettjei közé, esélye sincs nyertes pályázatot benyújtani.

2023. január 12., 12:59

Szerző:

„A jelenlegi helyzetben, amikor két éve zsinórban dobják ki az összes létező műfajban beadott valamennyi pályázatomat, akkor nem lehet mást tenni, mint abbahagyni” – idézi Muhi András filmproducert a HVG a Magyar Narancs e heti számában megjelent interjúból. Muhi elmondta: amióta Káel Csaba vezeti a Nemzeti Filmintézetet, csak három filmje gyártását hagyták jóvá, de ezeken is még korábban, még Andy Vajna rendszerében kezdtek el dolgozni. A 2019 szeptemberétől a filmintézet vezetését átvevő döntőbizottságnak azóta több, mint ötven filmtervet adott be, de mindegyiket visszautasították, és a döntés mellé csak pár soros értékeléseket csatoltak.

Muhi András úgy látja, hogy jelenleg „aki nem kedves Káel Csaba számára,” az nem nyerhet, akkor sem, ha a világ legjobb filmtervével áll elő.

Muhi, többek között az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről, illetve a Sundance fesztiválra elsőként kijutott magyar film, a Szelíd producere. Úgy gondolja: nincs még egy olyan hely a világon, ahol elsőfilmes rendezők és korábban producerként sosem dolgozó „szakemberek” minden eddiginél nagyobb, milliárdos támogatásokat kapnak filmjeikre. „Ez nagyon rossz üzenet a szakma számára, és mindent elértéktelenít, ami a magyar filmmel kapcsolatos. Ha rámutatunk valakire, hogy mától te is filmrendező és/vagy producer lehetsz, és adunk is neki egy csomó pénzt, az egyértelműen a szakma megalázása.”

Muhi András a jelenlegi helyzetben így minden fiatal, tehetséges filmesnek azt javasolná, hogy keressék meg azokat a gyakran ismételt producereket, akik nyertek, vagy tájékozódjanak a külföldi munkalehetőségekről.

(Kiemelt képünk: Enyedi Ildikó magyar író és rendező átveszi a legjobb filmnek járó Arany Medvét a Testről és lélekről című filmért, producerei Muhi András (l) és Mecs Monika mellett a 67. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon Berlinben 2017. február 18-án. A versenyben 18 film futott. Fotó: dr: Gregor Fischer/dpa Picture-Alliance via AFP)

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.